Njemački Bundestag izabrao je danas Olafa Scholza za novog kancelara ove zemlje, koji je naslijedio Angelu Merkel nakon 16 godina vladavine, piše klix.ba.

Sholz, koji je lider Socijaldemokrata, na ovom mjestu zamjenit će dosadašnju kancelarku Angelu Merkel iz CDU-a. On će predvoditi vladu u koaliciji sa Zelenim i Slobodnim demokratama, čime se okončava 16 godina konzervativne vladavine Merkel.

Scholz (63), koji je bio vicekancelar i ministar finansija u Merkelinoj odlazećoj vladi, dobio je čistu većinu od 395 glasova poslanika u donjem domu parlamenta Bundestaga, rekao je predsjednik Bundestaga Baerbel Bas.

Scholz, koji je klimnuo glavom noseći masku za lice i mahnuo dok je dobio ovacije poslanika, dobio je bukete cveća od lidera poslaničkih grupa.

Nakon što ga je u dvorcu Bellevue nominirao predsjednik Frank-Walter Steinmeier, Scholz će se vratiti u parlament kako bi položio zakletvu pred poslanicima.

Merkel će poslijepodne kancelariju predati novom lideru najveće evropske ekonomije koja se suočava sa brutalnim četvrtim talasom zaraze koronavirusom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…