Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona uvažava demanti koji je medijima i javnosti uputilo Javno preduzeće Elektroprivreda BiH, a vezano za saopćenje za javnost Tužilaštva koje je objavljeno 1. decembra o potvrđenoj optužnici protiv Abdulaha Zukića i Samira Suljića.

U saopćenju Tužilaštva, u dijelu o kojem se opisuje treća tačka optužnice, bez bilo kakve namjere da se naruši poslovni ugled i kredibilitet JP Elektroprivreda BiH, dakle nenamjerno, navedeno je da je ovo javno preduzeće uplatilo jednoj zaštitarskoj agenciji sredstva u iznosu od 200.000 KM na ime nenaplaćenih potraživanja od RMU Đurđevik, a da su iz tih sredstava optuženi Suljić i Zukić uzeli mito u iznosu od 30.000 KM.

JP Elektroprivreda BiH nije uplatila bilo kakva sredstva ovoj zaštitarskoj agenciji, nego su ta sredstva isplaćena sa računa RMU Đurđevik.

Podsjećamo, optužnicom se bivši ministar u Vladi TK i trenutno savjetnik gradonačelnika Živinica Abdulah Zukić tereti za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a v.d direktor RMU Đurđevik Samir Suljić za produženo krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi.

– Uvažavajući demant JP Elektoprivreda BiH, navodimo da u trećoj tački optužnice postoji osnovana sumnja da su Suljić i Zukić, od maja do početka jula ove godine, od vlasnika i odgovornog lica u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge RMU Đurđevik i kojoj je rudnik dugovao 240.000 KM za pružene usluge, tražili da im predaju dio od 15 posto od ukupnog potraživanja u novcu stvarajući privid da će posredovati i uticati da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati pomenuti dug.

Dakle, u junu ove godine sa računa RMU Đurđevik, a ne sa računa JP Elektroprivreda BiH, ovoj zaštitarskoj agenciji je isplaćeno potraživanje prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga, te je u vozilu direktora ove zaštitarske agencije 2. jula ove godine Suljiću isplaćen dar u novcu u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Suljića i Zukića lišili slobode – saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…