ZDRAVLJE

ZOVU NAS PROKULICE ILI “POVRĆE SREĆE”Bilo bi dobro da se ovo povrće nađe na vašem meniju bar jednom sedmično.

eliminiše upale, snižava holesterol, štiti krvne sudove

Povrće je svakako najbolji izbor kada je riječ o svakodnevnoj ishrani. Ukoliko ne znate šta danas da kuhate, skuhajte jednu mrkvu, krompir i sitno sjeckan luk i učinićete dobru stvar za svoj organizam, dodajte malo začina, a ukoliko imate i prokulice to će dodatno detoksikovati i obradovati vaš oraganizam, jer ga nazivaju još i biljkom sreće.

Postoji mnogo prednosti od konzumacije prokulica, a u prilogu su samo neke od njih.

Visok sadržaj biljnih vlakana u prokulicama (više od 15% preporučenog dnevnog unosa) pomaže snižavanju holesterola.

Vlakna se vezuju za žučne kiseline koje učestvuju u procesu varenja masti (a jetra ih proizvodi od holesterola). Kako se žučne kiseline vezuju za ova vlakna, jetra proizvodi nove količine koje će pomoći u daljem varenju masti, a za to opet koristi slobodan holesterol iz krvi, i posljedično smanjuje njegovu koncentraciju.

Pun je antioksidanta

Prokulice sadrže mnoštvno antioksidanata, uključujući vitamine C, E i A, kao i minerale mangana. Sem toga bogate su i flavonoidima (izorhamnetin, kverticin i kempferol) koji također učestvuju u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Reguliše upalne procese

Prokulice obiluju glukobrazicinom (predstavnik glukozinolata), koji se pokazao odlično u borbi protiv inflamacije na genetskom nivou, time što inhibira aktivaciju prokarcinogena, a sam se konvertuje u molekule indol-3-karbinola. Osim toga, jedna i po šolja prokulica sadrži oko 430 mg omega-3 masnih kiselina (oko ⅓ dnevno preporučene količine) koje su suštinski dio antiinflamatornih procesa u našem tijelu. Konačno, vitamin K se pokazao kao efikasni regulator odgovora našeg tijela na zapaljenske procese.

Zaštita kardiovaskularnog sistema

Regulacijom zapaljenskih procesa prokulice pomažu u borbi protiv srčanog udara, ishemijske bolesti srca i arterioskleroze. Sem toga, ranije opisano dejstvo na regulaciju holesterola u krvi smanjuje mogućnost blokade krvnih sudova.

Probava i dijeta

Jedna šolja prokulica sadrži četiri grama (16% dnevnog unosa) biljnih vlakana, koja mogu pomoći pri varenju, u sprečavanju zatvora i održavanju niskog nivoa šećera u krvi. Sulforafan u prokulicama također štiti povšinski sloj želuca time što sprečava prekomjerno razmnožavanje Helicobacter pylori, bakterije koje može dovesti do većih zdravstvenih problema sa želucem.

Vitamin K

U prokulicama se nalazi posebno visoka koncentracija vitamina K (jedna šolja sadrži 273,5% dnevnog unosa), koji pomaže da kosti ostanu zdrave, sprečava kalcifikaciju tkiva u tijelu, služi kao antioksidans i anti-inflamatorno sredstvo, pa je od suštinskog značaja za pravilnu funkciju mozga i nerava.

Vitamin C

Hranjiva svojstva vitamina C (jedna šolja prokulica sadrži više od 161% preporučenog dnevnog unosa) obezbjeđuju zdrav imuni sistem, snižavaju krvni pritisak i štite od njegovog povećanja, ublažavaju simptome katarakte i služe kao moćan antioksidans koji sprečava “starenje ćelije” koje može dovesti do ateroskleroze, bolesti srca, moždanog udara i raka.

Vitamin A

Prokulice također sadrže i vitamin A – više od 20% dnevnog unosa, koji jača imunitet, štiti oči od katarakte i makularne degeneracije, održava kosti i zube zdravim, sprečava stvaranje kamenja u urinarnom traktu, i od suštinskog je značaja za naše reproduktivne organe.

Termička obrada, priprema prokulica

Prokulice mnogi zovu i biljkom sreće, što nije slučajno. U prokulicama postoji jedna važna amino kiselina koja se zove triptofan koja izaziva stvaranje serotonina, odnosno hormona sreće. Ako se prokulice kuhaju u vodi, određena količina pomenutih jedinjenja slabi. Ne pretjerujte sa termičkom obradom, jer će prokulice biti premekane i sive, a imaće opor i internzivan ukus koji mnogi ne vole.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top