ZDRAVLJE

Zovu ga ‘‘botoks u čaši‘‘: Hiljade žena se kune u ovaj jednostavni ‘‘eliksir mladosti‘‘Botulinski toksin koji prozvodi bakterija klostridija botulinum spada u grupu biološki najjačih otrova koji ostvaruje svoj paralitički efekat brzom i nepovratnom blokadom neuromišićnog prenosa i izaziva bolest poznatu pod nazivom botulizam. Efikasnost botoksa u ‘‘zatezanju lica je nepobitna ali postoji li prirodan i siguran način da se postigne isti efekat bez rizika od komplikacija?

Na društvenim mrežama tvrde da ovaj ‘‘čarobni napitak‘‘ poboljšava stanje kože i lica u tolikoj mjeri da ga neki zovu i botoksom u čaši, piše portal wanted.mondo.rs. Sigurno znate da je za lijep i svjež ten i prevenciju bora jako bitno i šta unosite u organizam, a ne samo kakva vam je genetika i beauty rutina, a nerijetko isti činioci utiču i na vitalnost cjelokupnog organizma. Zato ne čudi što je jedan napitak postao viralan gotovo preko noći, a hiljade i hiljade žena potvrdilo je da primjećuje osjetnu razliku kako kada je riječ o licu, tako i kada se radi o tijelu.

2 očišćene narandže​
4 do 6 mrkvi ili pola pakovanja baby mrkvica
3 cm isječenog đumbira
1/3 šolje vode

 

 

Sve namirnice stavite u sokovnik, a potom ih procijedite. Ukoliko nemate aparat za hladno cijeđenje, dobijenu smjesu možete procijediti kroz gazu ili pamučnu čistu krpu. Konzumira se jednom dnevno, i idealno bi bilo pred spavanje, kako bi zdravi sastojci odradili svoju “magiju”. Ukoliko vam je kombinacija jaka, najbolje je krenuti tri puta sedmično, pa postepeno povećavati, a već kroz mjesec dana vidjećete promjenu u izgledu kože i tijela, navodi se.

Veoma je prosto… svi ovi sastojci bogati su vitaminom C i podržavaju proizvodnju kolagena koji je poznat da utiče na ljepotu kože, kose i noktiju. Naučno je dokazano da vitamin C povećava sintezu proteina kolagena, koji služi za obnavljanje oštećene kože. Kada vitaminu C iz narandže i đumbira dodamo i vitamin B iz mrkvica, dobijamo formulu koja sjajno djeluje na cjelokupan izgled našeg lica.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top