Nakon sve učestalijih izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u kojima vrijeđa žrtve genocida u BiH, reagirao je profesor filozofije, ugledni bh. kolumnista i novinar, Dragan Bursać. Reakciju koju je napisao za portal Antena M prenosimo u cjelosti
Sramno neznanje

Milanović je u suludim napadima na zdrav razum kazao da je “u Srebrenici bio težak zločin s elementima genocida.“ Napisao sam Zoranu Milanoviću da je “teška budala sa elementima debila“, jer drugačije ne može objasniti njegovo sramno baljezganje. I on sad nastavlja…

Zoran Milanović je već po navici nastavio da sablažnjava zdrav razum i vrijeđa žrtve genocida u Bosni i Hercegovini. Ovaj put je na Visu kazao za sam genocid:

“Ja kažem da je (genocid), ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje”

Malo jeste, malo nije hopa-cupa i druge sprdnje sa žrtvama

Stvar je ovdje toliko jasna da je sramotno i objašnjavati. Ali, hajmo iz ove septičke jame relativiziranja i zamjena teza izvući uncu logike. Naime, nekad uvaženi predsjedniče Republike Hrvatske, za ono što su nacisti napravili Židovima, nećete vjerovati, već postoji ime i zove se Holokaust. Kao Holokaust je upisano u sve školske, povijesne, pravne i svake druge knjige na planeti Zemlji.

Ovom svojom nakaradnom izjavom, uspjeli ste tako osim žrtava genocida u Bosni i Hercegovini uvrijediti i sve žrtve Holokausta, demonstrirajući slavno i sramno nepoznavanje istorijskih izraza i pojmova za koje je osposobljen svaki učenik četvrtog razreda osnovne škole.
Kad se praviš lud nad kostima ubijenih

Samo, biće nešto drugo po srijedi u ovom zlu. Zna Zoran Milanović vrlo dobro, odlično i za Holokaust i za genocid. Eto, bio je u Srebrenici, bio je u Izraelu, ne treba mu to crtati. Uloga Zorana Milanovića je zapravo uloga desnog krila HDZ-a, onog najpopulističkijeg, ultranacionalističkog, desničarskog. To što je Milanović jedan od čelnika SDP-a, tim gore po SDP u Hrvatskoj i navodnu ljevicu koja (uz časne izuzetke) horski ćuti na sramotu koju isijava njihov pulen i predsjednik Hrvatske Zoran Zoka Milanović.

Za one neupućene-do prije pola godine, važilo je pravilo da se u ideološkom smislu ne razlikuju puno hrvatski premijer i prvi HDZ-ovac, Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, valjda na razočarenje onih neupućenih koji su glasali za papirnatog SDP-ovca Milanovića.

No, u zadnjih pola godine hrvatski predsjednik je toliko zavatrio svoje stavove, naročito kad su u pitanju odnosi sa Bosnom i Hercegovinom, da se komotno može porediti sa najustaškijim jastrebovima u Hrvatskoj.
Spašavanje redova Dragana Čovića

I ti Milanovićevi stavovi su, gle čuda, gotovo istovjetni sa onim koje jednako sramno serviraju Dragan Čović, gruntovni vlasnik Hrvata u BiH i njegov podmoskovsko-laktaški kamarad Milorad Dodik, a koji su odavno objavili rat jedinstvenoj, građanskoj Bosni i Hercegovini. Pa se čini kako Milanovićeve izjave više treba iščitavati u kontekstu spašavanja redova Dragana (Čovića), nego kao neku dublju smislenu poruku. Uz izjavu kako je “Dodik najmanji problem u BiH“ sada je već jasno da se Milanović svrstao u sramnu kamarilu onih koji podržavaju čedo UZP-a Herceg-Bosnu i neku maštariju o trećem entitetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…