Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravio je danas u Valpovu gdje je dao izjave za medije, a neizostavni dio njegovog obraćanja bila je situacija u BiH, a dotakao se i genocida u Srebrenici, gdje je opet iznio, blago rečeno, sporne tvrdnje.

Upitan da prokomentira svoje protekle izjave o genocidu u Srebrenici, Milanović je postavio protupitanje da li su haške presude za njega manifest sudbine kojeg se mora držati.

“Hoćemo li prestati s tim glupostima. To su tužne i grozne priče. Šta je sa Vukovarom, taj grad je sistematski uništavan, štakori su ubijani, ne dva dana u okolnim šumama nego sistematski. Ja nisam čuo nikoga u Hrvatskoj da kaže da je to genocid”, kazao je Milanović.

“Definicija genocida je kaučuk definicija. To se rasteže. Figu to nije tema za razgovor. To nije nebeski zakon. Sud kakav god da je i ko god da su i da je donio deset presuda to je politička kvalifikacija. Ako je tako, ponavljam ono što sam rekao, a to je da moramo naći drugi naziv za ono što su nacisti napravili”, dodao je.

Dodao je da mu smeta što se Srbima insinuira da je genocidan, isto kao što bi mu smetalo da se to radi Hrvatima.

Dotakao se i pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH koji se posljednjih mjesec intenzivno vode, a u kojima su moderatori specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za Balkan Gabriel Escobar i predstavnica EU Angelina Eichhorst.

“Bošnjačko vođenje politike je pogubno. Oni su se zatvorili u bačvu i pregovaraju sami sa sobom. Vjeruju da će im trećerazredni američki diplomate donijeti dominaciju nad Hrvatima. Imam radosnu vijest – neće”, zaključio je Milanović..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…