Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je danas od američkog kolege Josepha Bidena garancije o neširenju NATO-a prema istoku i osudio rastući “vojni potencijal” Alijanse u blizini ruske granice.

“NATO čini opasne pokušaje da iskoristi ukrajinsku teritoriju i razvije svoj vojni potencijal na našim granicama. Zbog toga je Rusiji od ozbiljnog značaja da dobije sigurne i pravne garancije koje isključuju širenje NATO-a na istok”, saopštio je Kremlj poslije video sastanka Putin-Biden koji je trajao dva sata.

Putin je predložio Bidenu da se ukinu sve mjere odmazde na diplomatska predstavništva dvije zemlje, koje su uvedene posljednjih mjeseci u jeku bilateralne napetosti.

“Ruska strana je ponudila da se uklone sva nagomilana ograničenja u funkcionisanju diplomatskih misija, što bi moglo da pomogne u normalizaciji drugih aspekata bilateralnih odnosa”, dodao je Kremlj.

Američki savetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan izjavio je novinarima poslije sastanka da Biden nije dao obećanja niti je učinio ustupke Putinu koji je tražio garancije o neširenju NATO-a.

Američki predsjednik smatra da svaka zemlja treba da bude u mogućnosti da “slobodno bira” sa kim će se udružiti, rekao je Sulliven.

Biden je sa svoje strane upozorio Putina da će Rusiji biti uvedene “oštre sankcije, uključujući i ekonomske” u slučaju “vojne eskalacije” u Ukrajini.

Američki predsjednik je izrazio duboku zabrinutost SAD-a i njenih saveznika zbog povećanja broja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, navodi Bijela kuća.

Vašington, NATO i Kijev optužuju Moskvu da gomila vojnike na granici sa Ukrajinom i da priprema napad. Moskva je nekoliko puta to demantovala i optužila zapadne zemlje da pojačavaju napetost održavanjem vojnih vježbi na Crnom moru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…