ZDRAVLJE

ZNATE LI ZAŠTO SE ŽENE VOLE KUPATI ‘KIPUĆOM’ VODOM?Evo nekih od razloga zašto se žene kupaju vrućom vodom:

ŽENE IMAJU HLADNIJE UDOVE

Prosječna temperatura ekstremiteta žena je za oko 3 stepena niža od temperature ekstremiteta muškaraca. Tražeći da nadomjeste tu toplotu često posežu za vrućim kupkama. To možda i nije baš dobro a dešava se iz nekoliko razloga:

VEĆI NIVOI ESTROGENA U ŽENA ZGUŠNJAVAJU KRV

Na taj način smanjuje se protok krvi do ekstremiteta. Muškarci generalno imaju više mišićne mase od žena. To dovodi do većeg osnovnog metabolizma, povezanog s većom potrošnjom kalorija i boljim protokom krvi. Kao rezultat, ekstremiteti ostaju topliji.

ŽENE IMAJU VIŠU TEMPERATURU OD MUŠKARACA

Ženski organizam više zadržava toplotu za organe, što ostatak tijela osjeća kao hladnoću. Važno je napomenuti da hormonalna kontracepcija može dodatno povećati tjelesnu temperaturu tokom različitih dijelova menstrualnog ciklusa, što može pojačati osjećaj hladnoće kod žena.

ŽENE TAKOĐER VIŠE VOLE ‘‘ODVRNUTI‘‘ GRIJANJE

Udobnost Holandsko istraživanje je pokazalo da je ženama bilo udobnije na temperaturi koja je za 2,5 stepena toplija od temperature koja odgovara muškarcima. Ovo objašnjava i “rat” koji možda nastaje između spolova na poslu oko temperature grijanja. Većina kancelarija je postavljena na temperaturu koja odgovara muškom metabolizmu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top