ZDRAVLJE

ZNATE LI ŠTA OTKRIVAJU HORIZONTALNI I VERTIKALNI NABORI NA NOKTIMANokti mogu otkriti mnogo toga o našem zdravlju, a pojedine promjene na njima ne smijete zanemariti.

Skoro svaka promjena na noktima ukazuje na određeni zdravstveni problem koji ne biste smjeli ignorirati. Međutim, ima i onih promjena koje su rezultat starenja ili neke povrede.

Horizontalni nabori

Horizontalni nabori na noktima je mnogo rjeđe pojavlju, a poznati su i kao Beauove linije. One bi mogle signalizirati neku bolest ili biti samo ostatak stare povrede. Ti nabori nastaju zbog privremenog zaustavljanja rasta nokta, najčešće su benigne i nastaju zbog mehaničkih trauma.

Također, horizontalni nabori mogu ukazati na kožnu bolest poput ekcema, psorijaze ili kronične paronihije, pa svakako pregledajte kožu i vrhove prstiju da li postoje znakovi crvenila i osipa.

Vertikalni nabori

Vertikalni nabori na noktima pojavljuj se kod oko 20 posto odraslih. U velikoj većini slučajeva to je samo znak starenja. Naši nokti sastoje uglavnom od keratina i bjelančevina koje se nalaze i u kosi te u vanjskom sloju kože. Nokti se mijenjaju s godinama jer tijelo teže zadržava vlagu, na isti način na koji koža postaje sve više suha, a kosa osjetljivija.

U rijetkim slučajevima nabori na noktima mogu biti znak anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema. Jedan nabor u sredini nokta mogao bi biti znak nedostatka hranjivih sastojaka, poput proteina ili folne kiseline.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top