Komad čokolade koja se topi u ustima i kafa, pa realno rijetkost je da takvu kombinaciju neko ne voli. Ništa više nije potrebno za savršen užitak.

Obiljem aroma, čokolada i kafa su vatromet za osjetila – pod uvjetom da su kvalitetni. Naime, što je proizvod kvalitetniji, to su arome raznovrsnije.

Ali, kako prepoznati vrhunsku kvalitetu? U osnovi, čokolada i kafa su prirodni proizvodi koji zahtijevaju složen proces proizvodnje. Stoga pomaže znati nešto više o sastojcima koje sadrže, njihovom podrijetlu i uvjetima u kojima su stvoreni, kako bi se mogla bolje procijeniti kvaliteta. Najvažnije je, međutim, izoštriti osjetila i vjerovati vlastitoj percepciji.

Dobra čokolada ima malo sastojaka, ali vrlo kvalitetnih. Pogledaj sastojke na pakiranju. Visok udio kakaa i upotreba finog kakaa znakovi su vrhunske kvalitete. Budući da su fini kakao i drugi visokokvalitetni prirodni proizvodi znatno skuplji, cijena je također pokazatelj posebnog doživljaja okusa, piše 24sata.hr.

Dobri dobavljači čokolade također vam mogu reći odakle dolaze sastojci. Primjerice, kakao zrna može se pratiti i certificirano su od strane vanjskog centra za ispitivanje. Visokokvalitetna čokolada ima ujednačen, mat-satenski sjaj. Mjehurići zraka također ne bi trebali biti vidljivi. Kada odlomiš komad čokolade, trebala bi čuti jasno pucanje i trebala bi se pojaviti glatka linija loma.

Lijepo dizajnirana etiketa govori o marketinškim ambicijama, ali ne nužno i o kvaliteti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Saznajte da li ste pod velikim stresom uz pomoć jednostavnog trika

Premda su naši mozgovi ”snažni” i moćni, objašnjavaju naučnici, istovremenu su i…