Christiania je najveća hipi zajednica u Evropi koja opstaje već 50 godina. Danska vlast je dopustila da bude socijalni eksperiment koji je pojedine građane šokirao.

Christiania je mjesto gdje je kontrakultura mogla testirati svoje principe i ideje te gdje bi se ti principi i ideje mogli suočiti s realnošću. Riječ je o otoku u Kopenhagenu na kojem se nalaze napuštene vojne kasarne. Vojsci više nisu bile potrebne kasarne te je dopušteno da se prostor iskoristi za socijalni eksperiment.

Jedan od prvih stanovnika ove hipi zajednice bio je fotograf Mark Edwards. Ukazao je na to da su bila tri pravila – bez automobila, bez fotoaparata i kamera i bez kokaina. Prema njegovim riječima, svjedočio je različitim dešavanjima. Između ostalog, istakao je da je u ovoj zajednici živio i medvjed. Stanovnici Christianiae doprinosili su sami sebi, pa su tako postojali pekara i biciklistička radionica.

Među stanovnicima bio je i Kim Lovetand, koji je živio u nastambi u obliku nogometne lopte, a koja je bila izrađena od ranije korištenih materijala.

Edwards se prisjetio da svako ko je želio da živi u ovom dijelu glavnog grada Danske morao je za to dobiti dopuštenje onih koji su tu već živjeli.

Članovi zajednice mogu se podijeliti u tri grupe, a ovdje stanuje između 850 i 1.000 ljudi.

“Prva su idealisti koje je interesovala kontrakultura. Druga su bili oni koje su nazivali luđacima. To su ljudi koji su bili u psihijatrijskim bolnicama i koji više nisu željeli da budu u njima. Oni su mogli biti u Christianiji. Treća grupa bili su dileri”, naveo je Edwards.

Zajednica se našla na udaru kritika upravo zbog narkotika. Dileri su svaki dan bili na glavnom trgu Christianie.

Danci imaju podijeljeno mišljenje o ovoj zajednici. Kako je kazao Edwards, za neke je bilo šokantno ono što se tu dešava.

Christiania je u međuvremenu postala prihvaćena zajednica koja je poznata širom svijeta, prenosi BBC.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Saznajte da li ste pod velikim stresom uz pomoć jednostavnog trika

Premda su naši mozgovi ”snažni” i moćni, objašnjavaju naučnici, istovremenu su i…