Koža, kao najveći ljudski organ, ujedno je i najviše u kontaktu s vanjskim okruženjem, a samim tim i pod najvećim utjecajem vanjskih faktora. Iz tog razloga, sezonske promjene direktno utječu na promjene fizičkog stanja kože.

U ovim danima, kada je vrijeme sve hladnije, tijelo smanjuje cirkulaciju krvi, znojne i lojne žlijezde počinju raditi sporije. Kada se cirkulacija uspori, koži postaje teže dobiti vlagu i hranjive tvari koje su joj potrebne da održava hidrolipidnu barijeru.

Zbog smanjene zaštitne funkcije koža postaje osjetljiva i nesposobna da se zaštiti od vanjskih faktora, tako da se mogu javiti različita oboljenja na koži.

Ako se na koži pojave simptomi kao što su suhoća, perutanje, crvenilo, pucanje, to može biti početak ekcema, a u tom slučaju dobro bi bilo posjetiti dermatologa.

Ekcem, kao najčešća od ovih bolesti, uglavnom je lokalizirana u područjima koja su izloženija vanjskim utjecajima (lice, vrat, šake, ruke), a tegobe se povećavaju u zimskim mjesecima.

Hladan i suh zrak utječu i na krvne sudove kože. Posebno kod predisponiranih osoba može doći do suženja kapilara u srednjem i donjem dijelu kože, a što je posebno vidljivo u hladnim sredinama i kod osoba koje često borave napolju. Suženje krvnih žila otežava cirkulaciju, uzrokuje nakupljanje krvi u koži i stvara ljubičasti izgled koji se naziva cijanoza, a što je često praćeno hladnoćom, jezom i otjecanjem ruku.

Kako bismo smanjili negativan učinak hladnog zraka na naše krvne žile, trebamo poduzeti mjere zaštite od hladnoće (šalovi, kape, rukavice), izbjegavati pušenje i pojačati fizičku aktivnost. Bitan faktor koji uzrokuje porast kožnih oboljenja tokom zime je smanjenje sunčeve svjetlosti. Zbog svega gore navedenog ishrana i zaštita kože u zimskim mjesecima postaju posebno važne.

Posebno bitan faktor u njezi kože zimi su kreme s hidratantnim i zaštitnim svojstvima, a posebno one koje sadrže vazelin, glicerin, lanolin, mineralna ulja, ceramide, ureu, a koji pomažu koži u zadržavanju prirodne vlažnosti, sprečavaju isušenost i pomažu u regeneriranju ispucalih dijelova kože. Osobe koje su osjetljive na sunčeve zrake trebaju i zaštitu od ultraljubičastih zraka, jednako kao i ljeti. Za čišćenje kože treba izbjegavati sapun i sredstva koja sadrže alkohol. Poželjno je povremeno uraditi piling kože, kako u kućnim okolnostima tako i hemijski piling kod dermatologa koji se i preporučuje u zimskim mjesecima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Saznajte da li ste pod velikim stresom uz pomoć jednostavnog trika

Premda su naši mozgovi ”snažni” i moćni, objašnjavaju naučnici, istovremenu su i…