ZDRAVLJE

ZIMA S TRI VIRUSA: EVO PO KOJIM SE SIMPTOMIMA RAZLIKUJU GRIPA, RSV I COVIDEvropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) u petak je objavio novi izvještaj u kojem se navodi da je broj zaraženih koronavirusom u EU/EEA i dalje u porastu, a u jednom od ranijih izvještaja su upozorili da nam ove zime, osim covida, prijete još dva virusa – RSV i gripa.

Stoga je i Centar za kontrolu i prevenciju boelsti (CDC) pozvao građane na cijepljenje kako bi se zaštitili od sezonskih virusa. Svi stariji od šest mjesci trebali bi dobiti cjepivo protiv gripe i covida, a trudnice i odrasli stariji od 60 godina trebaju se cijepiti protiv RSV-a. Za sve ove viruse, oktobar je najbolje vrijeme za cijepljenje kako biste spriječili zarazu, piše WebMD.

Kako biste na vrijeme prepoznali jeste li zaraženi nekim od navedenih virusa, važno je znati razlikovati simptome gripe, RSV-a i covida.

Gripa

Simptomi gripe obično se jave vrlo iznenada, a najčešći simptomi gripe su:

Kod oboljelih od gripe se može javiti i proljev, iako je to simptom koji se češće javlja kod djece nego kod odraslih. Može doći i do promjene okusa i mirisa, no taj se simptom u puno većoj mjeri javlja kod oboljelih od covida.

Poteškoće s disanjem, jaka bol u mišićima ili prsima te pogoršanje vrućice ili kašlja neki su od mogućih znakova teške infekcije gripom koja može zahtijevati hitnu medicinsku pomoć, piše Healthline.

Covid

Osobe zaražene koronavirusom mogu imati niz raznolikih simptoma, a gubitak okusa i mirisa je jedan od najčešćih. Osim njega, covid može izazvati simptome kao što su:

S pojavom novih varijanti covida mogu se mijenjati i simptomi covida. Simptomi teških komplikacija izazvanih covidom mogu uključivati:

Bebama i djeci svih dobi može biti potrebna hitna pomoć ako imaju temperaturu 40 stepeni ili ako ne dobivaju dovoljno hrane ili vode zbog simptoma.

RSV

Simptomi RSV-a obično su blagi, ali s vremenom mogu postati ozbiljniji kod ranjivih osoba, poput male djece ili starijih osoba. Simptomi se obično pojavljuju u fazama, razvijajući se postupno tokom perioda od nekoliko sedmica. Simptomi RSV-a obično su slični prehladi i uključuju:

Kod dojenčadi simptomi mogu uključivati:

U ozbiljnijim slučajevima, RSV infekcije mogu dovesti do bronhiolitisa ili upale pluća.

(A.H./Healthline)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top