Bosansko Grahovo uskoro bi moglo dobiti ulicu posvećenu humanitarki Željki Prši. Ukoliko lokalna vlast odobri ovu inicijativu, bit će to prva ulica u tom gradu na jugozapadu BiH koja je nazvana po ženi.

Prema istraživanju, provedenom u okviru kampanje “100 žena – 100 ulica po ženama“, Bosansko Grahovo jedino nema ulicu sa imenom žene. Ovo istraživanje, provedeno je u 12 gradova i općina u BiH.

U Udruženju žena “Bosansko Grahovo” smatraju da je vrijeme da se situacija promijeni i da lokalna zajednica oda počast zaslužnim ženama.

Danka Zelić, predsjednica ovog udruženja, podsjeća da je Željka Prša do trenutka smrti 2020. godine bila posvećena pomaganju drugima, ostavljajući veliki trag u životima ljudi.

U rodno Bosansko Grahovo vratila se 1999. godine, nakon što je dio života provela u Sarajevu.

“Brinula je o stanovništvu, a osobito starijima, iako ni sama nije imala ništa. Jedina je imala vozilo, pa je vozila ljude doktoru i dovozila starijima pomoć. Mnoge generacije odgojene su na pričama da su samo muškarci bili zaslužni i mislim da je vrijeme da to ispravimo”, kaže Zelić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, Bosansko Grahovo ima oko 2.500 stanovnika. Ova općina ima 24 ulice, a među njima četiri uopće nemaju naziv.

Uz Željku Pršu, lokalno udruženje predložilo je, također, da jedna od ulica bude nazvana po Boji Gašić-Ivetić, učesnici Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

Na listi ovog udruženja zaslužnih žena su i Jelena Bilbija Lapčević, književnica, novinarka i spikerica, te Manda Vulić, jedna od prvih civilni žrtava rata 1992. godine.

Inicijativa aktivistica iz Bosanskog Grahova upućena je načelniku Urošu Đuranu, koji kaže da je prethodno potrebno ispuniti administrativnu procedure.

“Trebamo prvo napraviti komisiju za imenovanje ulica koja će primiti te prijedloge. No, uvjeren da ćemo napraviti bar jednu ulicu po imenu neke zaslužne Grahovljanke”, kaže za RSE Đuran.

Istraživanje koje su u 12 općina i gradova provele nevladine organizacije okupljene u inicijativu „Mir sa ženskim licem“, pokazalo je da tek 2,8 posto ulica nosi naziv po istaknutim ženskim ličnostima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…