Lane koje je prije mjesec teško povrijeđeno nakon što ga je udario automobil, operisano je i oporavlja se u Konjičkom klubu i mini zoološkom vrtu Smet, smještenim na Smetovima kod Zenice, izletištu udaljenom osam kilometara od grada. Amer Beganović uložio je sebe u ovaj projekat, bez pomoći institucija, ali podržan pokojom donacijom dobrih ljudi, brine o više od 500 jedinki, 26 životinjskih vrsta, obezbjeđuje im svakodnevno hranu i pažnju.

Brinuo se do sada o četiri laneta koja su pronađena u teškom stanju, bolesna ili ranjena. Nakon izlječenja i njihovog stasanja, vraćena su u prirodu.

– Ovog ljepotana je prije mjesec udario auto. Posljedice su da mu je zadnja lijeva noga amputirana, dok je prednja lijeva pogrešno i neadekvatno liječena usljed loma, gdje ni nakon mjesec nije došlo do zarastanja. Ukoliko bi ostalo bez još jedne noge, morali bismo ga uspavati. Zato smo se odlučili za operaciju prednje noge, koja je obavljena prije nekoliko dana. Vratili smo se kući sretni i zadovoljni što je operacija uspjela. Slijedi oporavak od deset dana, s antibioticima i analgeticima, te kontrola rane i RTG snimanje, kazao je Beganović.

Operacija laneta je koštala oko 900 maraka, a Beganović pokušava sakupiti novac da plati. Svaka marka mu je potrebna za hranu životinjama i održavanje zoološkog vrta. Zato poziva ljude koji su u mogućnosti da pomognu. Konjički klub i mini zoovrt protekle sedmice posjetila su djeca iz Škole za obrazovanje osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju Zenica i JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK-a – istureno odjeljenje DC Zenica, na druženju sa životinjama i Djeda Mrazom uručeni su im i novogodišnji paketići. Amer je zahvaljujući dobrim ljudima dobio novac za kupovinu paketića i drugu godinu zaredom organizovao ovo druženje.

Nabavio je i nove životinje. Tu su lama, nojevi i zenički labudovi, kao i dva nova konja. Tu su sve vrste peradi, magarci, telad, psi, mace… Amer je vikendicu pretvorio u farmu, a potom mali zoovrt. Ulaz ne naplaćuje, a onaj ko je u mogućnosti može dati donaciju. Ima školu jahanja koja je, veli, posebna atrakcija. Njega raduje to ​kad vidi kako djeca komuniciraju sa životinjama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…