Više zemalja pooštrava svoja ograničenja putovanja nakon što je ranije ove sedmice u Južnoj Africi identificirana nova varijanta koronavirusa, javlja BBC.

Velika Britanija i Singapur su među onima koji žure sa strožim mjerama karantina ili zabranjivanja letova iz Južne Afrike i susjednih zemalja.

EU predlaže zabranu letova iz te regije u cijelom bloku.

Naučnici još moraju mnogo da nauče o ovoj varijanti, ali kažu da su veoma zabrinuti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će trebati nekoliko sedmica da se shvati uticaj nove varijante, jer naučnici rade na utvrđivanju koliko je prenosiva.

Ova varijanta se veoma razlikuje od ostalih koje su se do sada pojavile. Naučnici su rekli da je to do sada najizraženija verzija, što znači da vakcine, koje su dizajnirane koristeći originalni soj iz Vuhana, možda neće biti tako efikasne.

Novoj varijanti tek treba dati upečatljivije ime, poput Delta ili Beta, a trenutno je poznata kao B.1.1.529. Očekuje se da će je SZO imenovati u petak i objaviti da li je to varijanta koja izaziva zabrinutost ili samo varijanta od interesa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…