Evropa mora “premostiti razliku” između vakcinisanih i nevaksinisanih protiv covida-19 kako bi se zaustavio četvrti val epidemije, saopćilo je u četvrtak evropsko regulatorno tijelo, jer nevakcinisani uzrokuju porast broja hospitaliziranih.

– Svjedoci smo prekomjernog broja slučajeva – pa i teškog oblika bolesti, hospitalizacija i prijema na odjele intenzivne njege, pogotovo kod nevakcinisanih – rekao je na konferenciji za medije Marco Cavaleri, voditelj za strategiju vakcinisanja Evropske agencije za lijekove (EMA).

Dok se kontinent bori s novim valom pandemije, stopa vakcinisanih u nekim zemljama članicama je “neprihvatljivo niska , pa i među rizičnima starijim od 50 godina”, istaknuo je Cavaleri.

– Moramo premostiti tu razliku i paziti da se što više ljudi vakciniše – upozorio je.

Talijan je podsjetio da ne postoji “100 posto djelotvorna vakcina”, što znači da zemlje moraju poduzeti dodatne mjere kako bi usporile širenje virusa tokom zime.

Niz zemalja je donio ili planira donijeti mjere kojima će obuhvatiti nevakcinisane. Austrija je ovih dana uvela karantin za sve koji nisu primili vakcinu protiv covida. Slične mjere mogla bi objaviti Njemačka, a na njih se spremaju i Češka, Slovačka i Grčka.

Usto se ulažu napori kako bi se potaknulo vakcinisanje i pronašli novi lijekovi.

Promatrajući porast broja slučajeva među djecom, EMA planira već sljedeće sedmice donijeti odluku o eventualnom odobrenju Pfizer-BioNTechove vakcine za djecu od 5 do 11 godina.

S obzirom na kritičnu situaciju u mnogim zemljama članicama – regulator će ispitati novi Pfizerov lijek protiv covida u tabletama čiji prvi rezultati “obećavaju”. To bi EMA-i trebalo omogućiti da izda zemljama stručne preporuke kako bi se njime mogle koristiti i prije službenog odobrenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…