Samcima se, recimo, od plate koja je 2.300 bruto, odbije 800 eura poreza, a ako imate porodicu taj odbitak je 400 eura, piše Blic.

Njemačka

Plate vozača u Njemačkoj razlikuju se od grada do grada i uslovi su za naše vozače u Evropi ranije bili dosta teži.

– Postojala su mnogo veća ograničenja, koja su predstavljala dugotrajane procese u toku kojih bi morali da traže dodatni posao i koja su oduzimala dosta vremena. Međutim sada su uslovi mnogo lakši. U posljednjih nekoliko godina status vozača u Njemačkoj se dosta promijenio, a plata je s godinama rasla – kaže sagovornik lista.

Uslovi se po zemljama razilkuju, ali ono što je zajedničko jeste da je svuda plata dobra.

Australija

Posao vezan za transport u ovoj zemlji cvjeta više nego ikada. Vjerovali ili ne, ali prosječna plata australijskog kamiondžije može da iznosi čak 70.000 američkih dolara godišnje i ona raste pri međunarodnom transportu. U tom slučaju plata ide i do 100.000 dolara godišnje. To je oko 8.300 dolara mjesečno.

Norveška i Švedska

Vozači kamiona u Norveškoj rade pet dana u sedmici i ne više od 7,5 sati dnevno, a prosječna zarada im je 58.000 dolara godišnje. Prekovremeno mogu dobiti i do 90.000 dolara godišnje, odnosno 7.500 dolara mjesečno.

U Švedskoj zarađuju manje – do 33.000 dolara, a ova zemlja je, inače, domaćin dvije najveće kompanije za proizvodnju kamiona na svijetu. Pošto je oblast transporta dosta dobro razvijena, kamiondžije su tražene i cijenjene.

SAD

Američka privreda u velikoj mjeri zavisi od transporta robe i usluga, pa se tražnja za vozačima kamiona redovno povećava. Očekuje se da će jaka transportna industrija u SAD značajno rasti u narednim godinama, tako da su im definitivno potrebni ovi profesinalci. Prosječna plata kamiondžije u Sjedinjenim Državama je oko 53.000 dolara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…