BIH

Željko nije, ali zato Muhamed, Lamija, Ahmed… jesu legitimni Hrvati: Ima li ovdje posla i za CIK?Uoči svakih izbora otvaraju se priče o mogućim izbornim prevarama putem imenovanja članova biračkih odbora.

Postoje tvrdnje, koje je doduše jako teško dokazati, jer stranke u tim slučajevim ne ostavljaju pisane tragove, da pojedine partije svoja mjesta u biračkim mjestima ustupaju drugim političkim subjektima, u zamjenu za novac ili neku uslugu. Postoje tvrdnje i da stranke u dogovoru mijenjaju dobijena mjesta u biračkim odborima. Na ovaj način se pokušava ostvariti kontrola nad dešavanjima na određenom biračkom mjestu, a prije svega prilikom brojanja glasova.

S druge strane od HDZ-a BiH već godinama slušamo kako osoba koja se zove Željko Komšić i koja se nacionalno izjašnjava kao Hrvat, zapravo nije pravi Hrvat, odnosno da nema legitimitet da bude Hrvat. A onda se pojavi spisak HDZ-ovih članova biračkih odbora na kojima “sve pršti” od legitimnih Hrvata, poput Muhameda, Lamije, Ahmeda…

O čemu se ovdje radi, da li je HDZ nekome ustupio svoja mjesta u biračkim odborima ili su spomenuti zaista Hrvati (što se nikako ne smije isključiti) trebala bi ipak utvrditi Centralna izborna komisija.

– Kad se sprema izborna pljačka, svejedno je koji si Hrvat.

Dakle, ovo je lakrdija i besmislica. Imate osnov sada po Izbornom zakonu, pokrenite postupke. Ovo se mora početi rigorozno kažnjavati, napisao je politički analitičar Adnan Huskić objavljujući dio spiska HDZ-ovih članova biračkih odbora.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top