Ugradnja fotonaponskih solarnih panela je neizostavan dio tranzicije elektroenergetskog sektora baziranog na obnovljivim izvorima energije. U BiH postoje pravila za ovakvu proizvodnju struje u domaćinstvima, ali naš sagovornik smatra da ti uslovi nisu dobri.

Elektroprivrede u Bosni i Hercegovini imaju uslove pod kojima je ovo ostvarivo. Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju je ove uslove ocijenio vrlo nepovoljnim. Da je drugačije, smatra da bi građani shvatili da je prihvatljivije proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energija nego iz fosilnih goriva, koja zahvaljujući fosilnom lobiju i dalje dominiraju domaćim energetskim sektorom.
Da su uslovi nepovoljni, pokazuje i to da se u Bosni i Hercegovini još uvijek ne subvencionira ugradnja fotonaponskih solarnih panela u domaćinstvima. Važno je znati da ovo nije slučaj u našem susjedstvu. U Hrvatskoj se već nekoliko godina ugradnja subvencionira sa od 40 do 80 posto od ukupnog iznosa ugradnje ili do 75.000 kuna (19.500 KM). U Srbiji je ove godine ugradnja solarnih panela u domaćinstvima subvencionirana sa 50 posto od ukupnog troška ugradnje.

Žiško je kao razlog zašto je Bosna i Hercegovina po ovom pitanju izuzetak u regiji zaključio da postojeći proizvođači električne energije nastoje što duže zadržati monopol kojim ostvaruju enorman finansijski i politički profit.

“Opravdana investicija”

Konceptom “prosumera” (proizvođač/potrošač) električne energije, projektovanje snage fotonaponskih sistema na kućama je bazirano na potrošnji struje tog domaćinstva te sukladno tome i troškovi ugradnje ovise o tome koliko domaćinstvo troši električne energije. Činjenica je da su se u posljednjih nekoliko godina znatno smanjili troškovi kupovine opreme za ugradnju fotonaponskih sistema, tako da je to danas vrlo isplativa investicija.

“Jedna ovakva investicija, uz subvenciju države za instalaciju, a ne energiju, kako je to trenutno kod nas, isplati se za četiri-pet godina. Sljedećih 25-30 godina, koliki je životni vijek fotonaponskih panela, imate maltene besplatnu energiju”, obrazložio je Žiško u razgovoru za Klix.ba.

“Sistem kojim je stvoren animozitet prema obnovljivim izvorima energije”

Ukazao je i na nedostatke postojećeg načina subvencioniranja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Prema njegovim riječima, zakonom iz 2013. godine omogućeno je “probranim” kompanijama u Federaciji Bosne i Hercegovine da potpišu ugovore kao privilegirani proizvođači energije iz obnovljivih izvora te im je na taj način osigurana isplata enormno visokih garantiranih poticaja za proizvedenu energiju. Sredstva za ove poticaje prikupljaju se preko računa za struju, koje plaćaju krajnji kupci, odnosno građani i privrednici.

“Ovim sistemom poticaja među građanima se stvorio animozitet prema obnovljivim izvorima energije, jer preko računa plaćaju i nešto što se zove nadoknada za obnovljive izvore. Na taj način se građanima predstavlja netačna informacija da je energija iz obnovljivih izvora izuzetno skupa. Osim toga, ovakvim sistemom poticaja je spriječena masovnija instalacija sistema za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, pošto su kvote za privilegovane proizvođače energije brzo popunjene. Kvote su, naravno, većinom popunjene dodjelom ugovora političkim prijateljima koji su na taj način u posljednjih sedam-osam godina uzeli milione KM iz džepova građana Federacije. Nažalost, uprkos činjenici da je pripremljen novi zakon kojim bi se, između ostalog, građani podstakli da postavljaju fotonaponske panele na svojim domovima, naši političari pokušavaju što duže zadržati stari sistem poticaja. Novi zakon je pripremljen uz podršku Njemačke vladine organizacije za tehničku pomoć i saradnju (GIZ) i Energetske zajednice (EEZ)”, rekao je Žiško.

Podsjećamo da je direktor EEZ-a Janez Kopač u martu ove godine poručio federalnim vlastima da je ovom entitetu potreban novi zakon o obnovljivim izvorima energije.

“Uzimajmo od siromašnih i dajimo bogatima”

Pri stavu je da građanima treba ukazati na to koje su prednosti proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…