Nadležni u BiH po svemu sudeći još uvijek neće posezati za ozbiljnijim mjerema protiv COVID-a 19, ali se razmišlja o uvođenju restriktivnijih mjerama tokom božićnih i novogodišnjih praznika, ali i skijaške sezone. Pomoćnik ministra zdravlja FBiH Zoran Čerkez za N1 kaže kako očekuje da će prije svega pravilo vakcinisan-testiran-prebolio uroditi plodom.

“Epidemiološka situacija u FBiH je pod kontrolom. Možemo reći da smo zadovoljni. Od 20. decembra je predviđeno uvođenje pravila vakcinisan-testiran-prebolio i vjerovatno ćemo ostati na tome. Sigurno da razmišljamo i o novogodišnjim praznicima i mi ćemo već na narednom sastanku Kriznog stožera razmatrati to pitanje i možda čak donijeti najavu određenih mjera, ali one bi se trebale kretati otprilike u okviru pravila VTP”, kaže Čerkez.

Ovo znači da će biti omogućen i doček Nove godine na otvorenom uz pridržavanje ovog pravila i pridržavanja epidemioloških mjera i na zatvorenom i otvorenom, ali se još uvijek sve razmatra. Ove mjere će se primjenjivati vjerovatno i na skijalištima kada počne sezona. ‘Pravilo VTP’ bi se trebalo primjenjivati i na druge sektore početkom naredne godine.

“U velikoj mjeri to bi se moglo prihvatiti kao mjera početka vraćanja u normalni život jer je ona dala rezultate u Evropi, poput Italije i Portugala, one su značajno smanjile prijenost virusa, a i smrtnost je pala”, dodaje Čerkez.

Pravilo Austrije da se građani vakcinišu obavezno do 01. februara vjerovatno se uskoro neće primjenjivati kod nas, jer najavljeno pravilo VTP će prema mišljenju Čerkeza dati rezultat.

“Nadamo se da nećemo morati dolaziti u situaciju uvođenja bilo kakvih obaveznih imunizacija. Da će to ostati na nivou pravila VTP. Mi mislimo da će to biti sasvim dovoljno, da ljudi trebaju da imaju izbor. U ovom trenutku ne treba insistirati na vakcinaciji, već da se određena sigurnost obezbjedi svim građanima i da smanjujemo prijenos virusa”, ističe Čerkez.

Ne planira se ni lockdown, dodaje Čerkez.

“Mi smo dužni da zaštitimo zdravlje stanovništva. Ovo uvođenje mjera VTP prevenira”, kaže Čerkez.

O samom procentu potpuno imunizovanih, Čerkez kaže da je u FBiH vakcinisano 25% stanovništva prema statistici, ali je veliki broj građana imunizovan u drugim zemljama, pa je realna broja 35%.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Savjetnica generalnog sekretara UN-a posjetila Beograd i poručila: Molim vas, uklonite mural!

Priznavanje da se desio genocid ne znači i negiranje da su se…