Zaposlenici Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu, nezadovoljni zbog kašnjenja plaća i blokade računa tih ustanova, najavili su kako će 26. novembra stupiti u generalni štrajk ukoliko u narednih desetak dana ne dođe do isplate barem augustovske plaće.

– Na sastanku podružnice jednoglasno je donesena odluka o pokretanju procedura za stupanje u generalni štrajk, koji smo planirali za 26. novembar. Ljudi su umorni od svega ovoga i tražili smo najraniji mogući dan kada bismo mogli pokrenuti generalni štrajk, a tu su naravno i zakonske procedure koje moraju proći. Naš zahtjev je jedan, a to je da u tih desetak dana bar dođe do ispate augustovske plaće koja nam kasni i da se uspostavi dalje isplaćivanje plaća – kazala je Feni predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic Azra Mušinović.

Ukoliko dođe do ispunjenja njihovog zahtjeva, procedura za pokretanje generalnog štrajka će biti obustavljena.

– Ukoliko dođe do ispunjenja našeg zahtjeva mi ćemo zaustaviti ove pripreme za štrajk i nastaviti naš rad, očekujući da će se nagomilani problemi riješiti, a ukoliko se to ne desi, mi ćemo zbilja morati ići dalje sa sindikalnim aktivnostima – poručila je Mušinović.

Navedeni problemi, kako je dodala, mogli bi dovesti i do kolapsa porodične medicine i hitne pomoći.

– Nama već kasne tri plaće, a dosta ljekara, pogotovo u Ambulanti porodične medicine, koji su zaposleni na ugovor na određeno vrijeme, živi van Konjica. Tim ljudima neće moći biti produženi ugovori zbog blokade računa koja to sprječava, a s druge strane neće imati ni finansijskih mogućnosti da ostanu raditi ovdje, tako da nam se s te strane smiješi kolaps porodične medicine, a samim time i Hitne pomoći jer te kolege koje rade u Ambulanti porodične medicine rade i u Hitnoj pomoći – ustvrdila je Mušinović.

Predsjednik Osnovne organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata Opće bolnice Konjic Irfan Jazvin kazao je kako u njihovom sindikatu ima i nemedicinskog kadra te da su svi složni oko pokretanja procedure za stupanje u generalni štrajk.

Zaposlenici Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu prošle sedmice održali su i polusatni štrajk upozorenja, a Jazvin kaže kako im se ni nakon toga niko od nadležnih predstavnika vlasti nije obratio.

– Niko nam se do sada nije obratio s tim da je bilo nekih dojava kako bi plaća mogla biti danas, sutra pa za tri dana, a evo do danas se ta plaća nije uplatila tako da smo mi, nažalost, morali donijeti odluku da idemo u generalni štrajk – naglasio je Jazvin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…