Pregovori sindikata zdravstvenih radnika s pregovaračkim timom Vlade Srednjobosanskog kantona o granskom kolektivnom ugovoru završeni su zasad bez rezultata. Dok zdravstveni radnici zahtijevaju povećanje cijene rada, iz Vlade su, kažu, za zadržavanje dostignutih prava, jer za više novca nema.

Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije te Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu SBK-e, čiji kolektivni ugovori istječu s krajem ove godine, za narednu su zatražili povećanje koeficijenta i satnice. No, sudeći prema preliminarnoj ponudi, nisu zadovoljni ni jedni ni drugi.

“Njihov današnji pristup je bio da nam kažu da nemaju novca, da nema šanse da će biti povećanja. Pregovori će se nastaviti, neće se potpisat odmah granski kolektivni ugovor, kako Vlada misli”, kaže za Federalnu TV Ifet Halep, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Bolnice Travnik.

Iz Vlade kažu da za povećanje plaća novca nema, te sindikatima nude dosadašnji koeficijent i satnice 2,40 i za narednu godinu, za koju su kantonalnim i budžetom Zavoda, već planirana nova četiri miliona maraka da bi se ispoštovala prava potpisana prošle godine.

“S obzirom na to da Zavod prvi put dobija novac od Vlade da bi stigao obaveze koje je već Vlada ispregovarala, teško je očekivati da možemo napraviti neke velike pomake, ali tu smo da pregovaramo”, istakao je Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK-a.

Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije, iz kojeg kažu da su plaće iste od 2017. godine, traže povećanje koeficijenta za 0,2, te satnice sa 2,40 na 2,80. Uz to što troškovi života rastu, suočavaju se i s povećanim obimom posla zbog svakodnevnog odliva kadrova. Poboljšanje materijalnog statusa, tvrde iz oba sindikata, zaustavilo bi trend odlaska stručnog kadra, te unaprijedilo zdravstvenu zaštitu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…