Zdravstvene agencije Evropske unije u utorak su saopćile da bi se miješanje odobrenih vakcina protiv Covida-19 moglo koristiti za sve dodatne doze, dok se regija bori sa sve većim brojem slučajeva uoči sezone praznika.

Dokazi upućuju na to da kombinacija virusnih vektorskih vakcina i mRNA vakcina proizvodi dobre nivoe antitijela protiv koronavirusa koji uzrokuje Covid-19, objavili su Evropska agencija za lijekove (EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), javlja France 24.

Upotreba dvije različite vakcine protiv Covid-19 za prvu i drugu dozu poznata je kao “heterološka primarna vakcinacija”. Korištenje treće doze različite vakcine protiv Covid-19 kao dopunske vakcine tri do šest mjeseci nakon primarne vakcinacije naziva se “heterologno pojačavanje”.

Njihovo odobrenje uslijedilo je dan nakon što je velika studija u ponedjeljak otkrila da prva doza injekcija AstraZeneca ili Pfizer-BioNTech praćena Moderninom vakcinom devet sedmica kasnije izaziva bolji imunološki odgovor nego od upotrebe samo jedne vrste ovog cjepiva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…