Zbog vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi u Nevesinju šest učenika je dobilo disciplinsku mjeru premještanja iz centralne škole u područno odjeljenje, dok su tri učenika dobila ukor direktora, odjeljenskog vijeća i odjeljenskog starješine, piše klix.ba.

Informacije o sankcijama je potvrdilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, nakon što je obaviješteno o rezultatima provedenih disciplinskih postupaka, koje je zatražilo za devet učenika sedmog razreda Osnovne škole “Risto Proroković” Nevesinje zbog međuvršnjačkog nasilja.

Navedenim učenicima je u skladu s izrečenim vaspitno-disciplinskim mjerama smanjena ocjena iz vladanja.

Školi je preporučeno da pedagoško-psihološka služba izradi individualni plan podrške za sve učenike, učesnike nasilja, kao i predavanja i radionice o vršnjačkom nasilju u razrednoj nastavi.

Također je preporučeno da razredne starješine informišu sve učenike o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja, kao i da održe roditeljske sastanke i sjednicu Vijeća roditelja, na kojoj će biti predstavljene sve aktivnosti na otklanjanju narušavanja ugleda škole.

Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić je naglasila kako je zadatak obrazovnih institucija da u saradnji s roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje.

“Ministarstvo je zatražilo od svih škola da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja. Polazeći od činjenice da je prevencija, otkrivanje i suzbijanje nasilja među djecom i mladima od općeg društvenog interesa, napominjemo da je djelovanje i vaspitno-obrazovnih ustanova u svim slučajevima vršnjačkog nasilja izuzetno važno”, rekla je ministrica Trivić.

Dodala je da osnovni cilj svih treba da bude unapređenje društvene brige o djetetu i njegovoj zaštiti te pružanje neophodne pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja, na način da se osigura adekvatan, pravovremen i kontinuiran odgovor škola kao obrazovnih institucija.

“Ministarstvo neće tolerisati zataškavanje, niti bilo koji drugi način nereagovanja i nepostupanja u skladu s Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u obrazovnom sistemu Republike Srpske”, kazala je Trivić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…