Zbog prodaje fakultetskih diploma na Univerzitetu “Union-Nikola Tesla” uhapšeno je 17 lica, među kojima i tri policajca, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Hapšenje su izvršili pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole i Odjeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su G. K. (48) odgovorno lice Univerziteta “Union-Nikola Tesla” i dvije žene zaposlene na Univerzitetu.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su i tri policijska službenika.

Uhapšeno je još 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo trgovina uticajem, a među njima i Trivun Ivković, nekadašnji upravnik Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica.

Kako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G. K. je koristeći svoj službeni položaj da bi pribavio drugim fizičkim licima uvjerenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od 960.000 dinara.

Osumnjičene službenice su po nalogu G. K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su protiv još dvije osobe podnijete krivične prijave u redovnom postupku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…