Veliku pažnju u svijetu zdrave ishrane izaziva pravilna kombinacija namirnica, koje će zadovoljiti sve naše dnevne potrebe. Ma koliko god bile zdrave, ukoliko se ne kombinuju pravilno neke namirnice mogu biti čak i štetne po naš organizam.

Koje narminice bi trebalo što češće da kombinujete, a koje da izbjegavate, koji je najvažniji obrok u toku dana i šta to možete da grickate a da vas “ne grize” savjest, otkrila je poznata nutricioniskinja-dijatetičar Maja Astaloš, piše Srpskainfo.

Postoje razne rasprave o tome kako bi namirnice trebale da se kombinuju, npr. smatra se da povezivanje krompira i mesa nije dobra, da li je to tačno i koja je po Vašem mišljenju idealna kombinacija za zdrav i izbalansiran obrok?

“Kombinacija meso i krompir je dobra, samo je bitan način pripreme. Mi bi trebali da unosimo bjelančevine i ugljene hidrate, ali je bitno da namirnice ne budu pržene, pohovane i pečene u dubokom ulju, već barene, dinstane i kuhane na pari”, poručuje.

Meso i povrće treba da je zastupljeno u istom obroku, a krompir spada u red povrća koje je bitno za naš organizam. Da li je doručak zaista najvažniji obrok u toku dana i šta predlažete kao najbolju opciju za početak dana, a šta bi trebalo da izbjegavamo?

“Doručak jeste najvažniji obrok u toku dana jer nosi najviše energije koja nam je neophodna da bi pregurali dan.”

Najbolja kombinacija za doručak su kuhane žitarice od cijelog zrna (ječam, heljda, amarant, kinoa, proso, integralni pirinač) u kombinaciji sa sjemenkama i orašatim voćem sa biljnim mlijekom ili drugim mliječnim proizvodima (kefir, kiselo mlijeko, jogurt).

Trebalo bi da izbjegavamo suhomesnate proizvode, jaja i preradjevine (viršle, paštete i slično) za doručak. Žitarice su složeni ugljeni hidrati koji postepeno ulaze u krvotok i ne remete ravnotežu insulina i daju dovoljno energije za prepodnevne aktivnosti.Pre i posle doručka mnogi piju kafu, koje mlijeko preporučujete – biljnog ili životinjskog porijekla? Koje su im prednosti, a koje mane?

Kafu je bolje konzumirati posle obroka jer pokupi slobodne masti i izbacuje iz organizma.

Mlijeko možete koristiti i obrano ako nemate intoleranciju na laktozu, biljna mlijeka se lakše vare jer ne sadrže antibiotike i hormone kao ni holesterol.Nutricionisti uglavnom savjetuju da obroci budu u isto vrijeme, međutim, dok se ne stekne željena rutina naš organizam traži da jede i između dva obroka. Postoje li namirnice koje možemo grickati bez griže savesti između glavnih obroka, i koje su?

“Grickanje između obroka se ne preporučuje, važno je da imamo 5 obroka dnevno – tri glavna i dvije užine. Tada je koncentracija šećera konstantna i nema potrebe za grickanjem. Bitno je da su obroci dobro izbalansirani i redovni na 3 sata da ne bi došlo do pada energije u toku dana. Takođe, mnoge muči glad u večernjim satima, da li postoje namirnice koje smemo da jedemo i tokom večernjih sati, a da se pritom ne ugojimo ili ne štetimo svom zdravlju?

“U večernjim satima treba konzumirati proteine, jer za posledicu imaju ubrzavanje metabolizma masti. Toplo preporučujem namirnice kao što su: mladi sir, riba, meso, jogurt, jaja, kiselo mlijeko i kefir u kombinaciji sa svježim salatama. Na šta sve treba da obratimo pažnju prije nego što regulišemo ishranu (odemo na dijetu)?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…