Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer je izvještaj o snažnom rastu proizvođačkih cijena u SAD-u učvrstio očekivanja da će američka centralna banka ubrzati zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones oslabio je 106 bodova ili 0,30 posto, na 35.544 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 posto, na 4.634 boda, a Nasdaq indeks 1,14 posto, na 15.237 bodova.

Pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je novih podataka koji pokazuju da bi inflacija u SAD-u mogla ostati povišena duže nego što se očekivalo.

Proizvođačke su cijene u 12 mjeseci do novembra porasle 9,6 posto, više nego što se očekivalo i brže nego u oktobru, kada je rast iznosio 8,8 posto.

Najveći rast proizvođačkih cijena od 2010. godine učvrstio je očekivanja da će čelnici američke centralne banke, koji dvodnevnu sjednicu završavaju u srijedu, odlučiti ubrzati proces ukidanja monetarnih poticaja.

Tako se očekuje da će Fed, kako bi zaustavio rapidni rast cijena, ubrzati proces ukidanja programa kupovine obveznica, a vjerovatno i ranije nego što se procjenjivalo povećati ključne kamatne stope.

“Rekao bih da je ovo sjednica koja će nam ponešto pojasniti kako će se Fed nositi s problemom povišene inflacije koja će najvjerovatnije ostati problem i u idućoj godini”, kaže David Keller, strateg u tvrtki StockCharts.com.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će Fed povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,25 do 0,50 posto, u trećem tromjesečju iduće godine, a potom još jednom do kraja godine.

No, ostane li inflacija visoka još nekoliko mjeseci, Fed bi mogao povećati cijenu novca i prije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…