Načelnik općine Novi Grad Sarajevo, najmnogoljudnije u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), Semir Efendić, na svome Facebook profilu iznio je netačan stav o vakcinama protiv COVID-19, opisavši ih kao lijekove čiji su efekti “nesigurni i neprovjereni”, piše Radio Slobodna Evropa.

Efendić je u svom komentaru dodatno usporedio nove mjere u entitetu FBiH koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio” s eksperimentima Josefa Mengelea, nacističkog liječnika i zločinca iz koncentracijskog logora Auschwitz.

“Fadil (Novalić, premijer FBiH, op. a.) nema pravo tjerati ljude na vakcinaciju, jer je to pitanje slobode svakog pojedinca. (…) S druge strane svima koji žele da se vakcinišu to treba biti omogućeno, jer su to pitanja ljudskih prava i sloboda koje su garantovane svim međunarodnim konvencijama”, napisao je Efendić.

Status je do objave ovog teksta lajkalo više od 1.700 osoba, podijelilo više od 150 i komentiralo 500 ljudi.

Semir Efendić je drugi put načelnik Novog Grada Sarajevo. Nedavno je napustio Stranku demokratske akcije, čiji je član premijer FBiH Fadil Novalić, i prešao u Stranku za BiH.

Prva tvrdnja načelnika najveće općine u Kantonu Sarajevo da su nove mjere “segregacija ljudi” koja podsjeća na Mengeleove eksperimente, kvalifikacija je koju je nemoguće potkrijepiti nijednim dokazom ili činjenicom.

Mengele je bio nacistički liječnik u logoru za istrebljenje (1943. – 1945.) koji je birao zatvorenike za pogubljenje u plinskim komorama i provodio medicinske eksperimente na zatvorenicima u pseudoznanstvenim rasnim studijama. On je u logoru birao dolazeće Jevreje za rad ili istrebljenje i nadgledao medicinske eksperimente na zatvorenicima kako bi otkrio načine za povećanje plodnosti. Međutim, njegov glavni interes bilo je istraživanje blizanaca. Mengeleovi eksperimenti često su rezultirali smrću.

Mjere koje je najavila Vlada FBiH nisu slične metodama nacističkog ljekara.

Štaviše, pravilo “vakciniran-testiran-prebolio” uobičajeno je u brojnim zemljama svijeta, i to često mnogo strožije nego je to slučaj s mjerama u FBiH.

Mjere koje će biti na snazi od 20. decembra podrazumijevaju da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uvjeta pri dolasku na radno mjesto.

“Naložili smo kantonima da u narednom periodu, osiguraju uvjete za ovo. To znači da sukladno ovim mjerama povećaju broj punktova i omoguće što veću dostupnost cijepljenju, s jedne strane, a s druge strane da osiguraju što više punktova za testiranje”, izjavila je Marina Bera, pomoćnica ministra za zdravstvo.

Vlada se odlučila na ove mjere, jer je zabilježen rast zaraženih korona virusom, kao i porast broja hospitaliziranih osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…