Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (ZZJZ FBiH) kao javnozdravstvena institucija kojoj je u cilju štititi i unaprijediti zdravlje stanovništva danas organizira obilježavanje Svjetskog dana HIV/AIDS-a.

Događaj se održava u suradnji s Asocijacijom infektologa u BiH (AI BiH), Klinikom za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB Mostar), Udruženjem Partnerstvo za zdravlje (PiH), Udruženjem studenata medicine u BiH (BoHeMSA), te studentskim udrugama Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru u vremenu od 9.30 do 18.30 sati na platou Mepas Malla u Mostaru.

Istodobno, građani će se moći testirati na hepatistis B, hepatitis C, HIV i sifilis.

Uz to, na raspolaganju će im biti i punkt za vakcinacija protiv Covida-19, a u ponudi su vakcine proizvođača “Moderna”, “Pfizer/BioNTech” i “Sinopharm”.

– U cilju nam je da naše aktivnosti približimo što većem broju ljudi. Ova tema je od velikog značaja kako za zdravlje pojedinca, tako i za zdravlje cijele zajednice”, naveli su organizatori te pozivali građane da pomognu u uklanjanju stigme i diskriminacije koja se usko veže za spomenutu bolest – saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…