ZDRAVLJE

ZAUVIJEK SE RIJEŠITE ŽGARAVICE I KISELINE U ŽELUCUKiselina u želucu može se vratiti u jednjak i time izazvati žgaravicu ili osjećaj paljenja u jednjaku.

Žgaravica koju osjetite je zapravo kiselina u želucu koja se vratila u jednjak. Gastroezofagealni refluks nastaje prilikom slabosti mišića koji okružuje donji dio jednjaka. On se otvara i omogućava prolaz hrane u želudac. Taj mišić također treba i biti zatvoren kako ne bi dopustio da kiselina iz želuca dođe nazad u jednjak. Osim otvaranja tog mišića, vraćanje kiseline iz želuca mogu uzrokovati i druge stvari. Kako bi bili sigurni o čemu se radi potrebno je provesti gastroskopiju, nakon čega mogu biti propisani lijekovi.

Muči li vas žgaravica isprobajte ove prirodne metode I pokušajte ove domaće savjete prije nego krenete sa lijekovima:

1.Žvačite gume za žvakanje: Žvakače gume bez šećera mogu poslužiti za jače izlučivanje sline. S obzirom na to da je ona lužnata, pomaže neutralizirati kiselinu u želucu. Ne sprječava vraćanje kiseline u jednjak, ali ublažava žgaravicu.

2. Ne pušite cigarete: Nikotin iz cigareta opušta mišić jednjaka. Osim toga, cigarete potiču proizvodnju kiseline u želucu.

3. Nemojte leći nakon obroka: Nemojte se nakon obroka zavaliti na kauč. Najbolje bi bilo uspravno sjesti ili stajati kako bi sva kiselina ostala u želucu.

4. Jedite više manjih obroka: Veliki obroci teški su za mišić jednjaka. Bolje će raditi ako pokušate jesti četiri ili pet manjih obroka dnevno, nego tri velika.

5.Nemojte nositi usku odjeću: Udobna i šira odjeća neće pritiskati trbuh i pojačavati nelagodu. Uska odjeća i remenje mogu pogoršati stanje.

6. Izgubite višak kilograma: Pretilost i debljina su najčešći uzrok žgaravice i kiseline u želucu. Brzi gubitak težine nije dugoročno održiv.

7. Pijte puno vode: Simptome kiseline u želucu smanjiti će velike količine vode. Mlaka voda razrijedit će jake kiseline.

8. Soda bikarbona: Pomiješajte malo sode bikarbone u čaši vode i popijte. Ta mješavina odmah će neutralizirati kiselinu u želucu i smanjiti osjećaj pritiska.

9. Jedite voće: Banane i jabuke efikasne su u borbi protiv žgaravice. Jabuke stvaraju efekt hlađenja u želucu pa ju možete uzeti uz vodu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top