BIH

Zatraženo postavljanje punktova oko Sarajeva od 7. do 10. januaraOd ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH i Kantona Sarajevo zatražili su da od 7. do 10. januara postave punktove oko Sarajeva i to od Pala, Lukavice, Dobrinje, Trebevića, “radi sprečavanja incidenata, posebno kod sugrađana koji su civilne žrtve rata”.

Predstavnici boračkih udruženja i nevladinih organizacija Kantona Sarajevo zatražili su danas od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt da osigura sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske neustavno.

Od Tužilaštva BiH predstavnici boračkih udruženja traže da hitno otvori istragu nepoštovanja te odluke Ustavnog suda BiH, a od predstavnika vlasti na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou da se “izjasne i usprotive obilježavanju neustavnog 9. januara”.

Od ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH i Kantona Sarajevo zatražili su da od 7. do 10. januara postave punktove oko Sarajeva i to od Pala, Lukavice, Dobrinje, Trebevića, “radi sprečavanja incidenata, posebno kod sugrađana koji su civilne žrtve rata”.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo traže “da budu kontrolisana sva sumnjiva vozila i da budu oduzeta sva obilježja koja narušavaju sigurnost, unose nemir i nepovjerenje građanima Sarajeva”. Naveli su da se “takvim vozilima ne smije dopustiti ulaz u Sarajevo”.

“Svi učesnici koji idu na tu neustavnu proslavu, svi autobusi i borbena vozila, treba da budu vraćeni sa teritorije Kantona Sarajevo. Ti učesnici samo žele da naprave incidente”, naveli su predstavnici boračkih udruženja koji su se okupili u Memorijalnom kompleksu Kovači u Sarajevu.

Naveli su da će svoje zahtjeve u pisanoj formi poslati svim institucijama i upozorili da će, ako ne dobiju odgovor od njih, “pozvati narod da se samoorganizuje, da se naprave barikade i spriječi ulazak tih vozila”.

Vlasti entiteta Republika Srpska su odlučile da ovogodišnji defile entitetske policije, borbenih vozila i ostalih učesnika povodom neustavnog 9. januara kao Dana Republike Srpske, bude održan u Istočnom Sarajevu umjesto u Banjaluci, kao do sada.

Da bi učesnici i borbena vozila iz ostalih dijelova ovog entiteta mogli da stignu u Istočno Sarajevo moraju da prođu preko teritorije Federacije BiH i Kantona Sarajevo, osim ako ne bi putovali nekadašnjim koridorom do Bijeljine, potom od Zvornika do Pala, a onda zaobilaznim putem preko Trebevića do Lukavice u Istočnom Sarajevu.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top