V.d. glavnog tužioca BiH, sa zamjenicima Dianom Kajmaković i Ismetom Šuškićem, prije nekih osam dana se sastao se u odvojenim sastancima sa direktorom SIPA-e Darkom Ćulumom, direktorom Granične policije Zoranom Galićem i njegovim saradnicima Draganom Kulićem i Vladimirom Popovićem, direktorom UIO Mirom Đakulom i saradnicima Danijelom Jozić, kao i sa glavnim revizorom Kancelarije za revizije BiH Hrvojem Tvrtkovićem i njegovim zamjenicima Jasminom Pilicom i Rankom Krsmanom.

Mediji su zabilježili da su na ovim sastancima razmijenjena mišljenja o mogućnostima poboljšanja komunikacije i operativne saradnje između ovih institucija, sa kojima Tužilaštvo BiH ima intenzivnu saradnju u procesuiranju krivičnih djela iz svoje nadležnosti.

Dogovorena je direktna i otvorena komunikacija u svim linijama rada, s ciljem postizanja što boljih radnih rezultata i jačanja vladavine prava.

Šta je podrazumijevala saradnja i jačanje vladavine prava?

U sastavu gostiju uočava se ime Vladimira Popovića. Vladimir Popović je pod istragom Tužilaštva BiH radi zloupotrebe službenog položaja. Prije deset dana dao je izjavu istražiteljima SIPE po nalogu “Kajganićevog” Tužilaštva.

Dakle, Kajganić je već imao “saradnju” sa Popovićem. A onda se službeno sastao sa njim, osobom protiv koje Tužilaštvo, čijim radom rukovodi, vodi istragu.

Treba znati da je Popović pod istragom za teške zloupotrebe službenog položaja i da Kajganić imalo drži do svog integriteta morao je upozoriti onoga koji ga je doveo da mu tu nije mjesto.

A doveo ga je na ovaj skup kod Kajganića direktor Granične policije Zoran Galić. Umjesto da Popovića suspenduje, on ga voda sa sobom na noge Glavnom tužiocu. A onda Kajganić zatvara ovaj krug apsurda, primajući osobu koju je stavio pod istragu.

Ovo je za disciplinske prijave VSTV-u, težak šamar kredibilitetu Tužilaštva BiH.

Inače Popović je, pored ostalih zloupotreba, evidentiran preko 200 puta u prelasku granice BiH i ulasku u Republiku Hrvatsku službenim vozilom Granične policije BiH bez putnog naloga, koristeći se službenim vozilom u privatne svrhe.

Da apsurd bude potpun, Popović je šef Unutrašnje kontrole u Graničnoj policiji BiH, što je konačni tragikomični detalj u ovoj farsi.

Dakle, osoba koja treba da istražuje nezakonito postupanje policajaca tokom službe, sam je do guše u kriminalu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…