ZDRAVLJE

ZAŠTO NOĆU IMAMO NAPADE GLADI: OVO SU TRI MOGUĆA RAZLOGA ZAŠTO NAM SE OVO DEŠAVA, A EVO KAKO PREJEDANJE U KASNE SATE UTIČE NA TIJELOMnogi nutricionisti savjetuju da ne bi trebalo jesti nakon 18 illi 19 časova.

Oni koji vode računa o liniji izbjegavaju da unose bilo koju vrstu hrane kako se noć približava.

Međutim, pojačana glad noću nije toliko neuobičajena pojava. Tri su moguća razloga zašto smo tada naročito gladni.

Fiziološki – što bi značilo da tokom dana nismo unijeli dovoljno hrane u organizam, pa se tokom večernjih časova glad pojačala.

Neuravnotežena ishrana – neizbalansirana i neuravnotežena ishrana za posljedicu može imati nedovoljni unos hranljivih materija koji su potrebni tijelu, poput vlakana i minerala.

Psihološki – kao posljedica stresa.

Ako u vrijeme kada bi trebalo da odmarate i spavate, u vaš organizam unesete veliku količinu teške hrane, crijeva nisu u stanju da se nose tim. U tom slučaju, hrana se neće variti kako bi trebalo, odnosno neće se apsorbovati u dijelove tankog crijeva, a u debelom je izložena patogenoj mikroflori. Posljedica toga jeste stvaranje toksina u tijelu.

Višak ugljenih hidrata dovodi do velikog oslobađanja insulina, a masnoća se lakše taloži u tijelu.

Da biste izbjegli noćno prejedanje, postarajte se da jedete u isto vrijeme i da vašem organizmu obezbjedite dovoljno vlakana, ugljenih hidrata i ostalih potrebnih materija tokom dana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top