Grčevi se mogu dogoditi bilo gdje u vašem tijelu, u bilo koje vrijeme, čak i dok spavate. Vaši mišići se odjednom stegnu, pa kada to i ne želite. Nekoliko stvari može izazvati grčeve, ali možete nešto i sami učiniti da ih spriječite.

Dehidrirani ste – Grčevi mogu biti način na koji vam tijelo govori da vam je potrebno vode. Zbog toga vodu nosite sa sobom i pijte je tokom dana, posebno ako ste vani kada je izrazito vruće.

Visoke temperature – Vaše tijelo gubi tekućinu dok radite ili vježbate po vrućini pa se zbog toga može povećati grč. To može biti dijelom zato što je vašim mišićima potrebna voda, ali i zato što izlučujete važne minerale koji se nazivaju elektroliti, a koji pomažu ćelijama u vašim mišićima da rade onako kako bi trebale.

Lijekovi – Statini, koji se koriste za kontrolu holesterola, te diuretici, koji pomažu vašem tijelu da se riješi tekućine, mogu uzrokovati grčeve kao nuspojavu.

Razgovarajte sa svojim ljekarom ako imate redovne grčeve ubrzo nakon početka uzimanja novog lijeka.

Loša cirkulacija – Ako vam se grčevi pogoršaju tokom hodanja, mišići možda ne dobivaju dovoljno krvi. To se može dogoditi kako starite ili ako niste previše aktivni.

Također, može biti uzrokovano stanjem koje se naziva klaudikacija, kada su vam arterije uže nego što bi trebale biti, a krv ne može lako proći.

Rast – Djeca često imaju grčeve kada prolaze kroz proces rasta. Oni se ponekad nazivaju „rastući bolovi“, ali zapravo mogu biti uzrokovani prekomjernom aktivnošću ili su djeca jednostavno osjetljivija na bol.

Grčevi se najčešće javljaju u nogama i mogu probuditi dijete iz čvrstog sna. Mogu pomoći istezanje mišića ili stavljanje grijućeg jastučića na bolno područje nakratko.

Grčevi obično sami nestaju prilično brzo, ali možete učiniti neke stvari kako biste ubrzali taj proces. Ako je, naprimjer, trčanje pokrenulo grč, odmah prestanite. Zatim se lagano istegnite, masirajte mišić, upotrijebite grijući jastučić ili vruću kupku kako biste krv doveli u to područje i opustili grč. Led i protuupalni lijekovi bez recepta, poput ibuprofena, mogu pomoći ako imate i bol i otjecanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Mnogi COVID pacijenti možda zauvijek izgube čulo mirisa

Mnogi od onih koji su prebolovali COVID-19 suočili su se tokom bolesti…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kako pomoći djeci da se riješe straha od mraka

Djeca se vrlo često bore sa spavanjem zbog košmara i ružnih snova.…