ZDRAVLJE

ZAŠTO MUŠKARCI ŽIVE KRAĆE OD ŽENA: OVO BI MOGAO BITI UZROČNIKMuškarci u prosjeku žive nekoliko godina kraće od žena – ali se ne zna zašto. Sada se analizira utjecaj Y-hromosoma, koji starenjem nestaje kod nekih muškaraca, čini ih podložnijim bolestima i možda im skraćuje život.

Prema njemačkom zavodu za statistiku, očekivani životni vijek muškaraca i žena je u stalnom porastu tokom posljednjih nekoliko decenija, ali jedna razlika ostaje: muškarci u prosjeku i dalje umiru oko pet godina ranije od žena.

Slično je širom svijeta. Mogući razlog za to bi mogao biti Y-hromosom. Takozvani X-hromosomi i Y-hromosomi su dio genetskih informacija u ćelijama našeg tijela. Žene u svojim ćelijama obično imaju dva X-hromosoma, dok muškarci imaju jedan X-hromosom i jedan Y-hromosom.

“Muški” hromosom je znatno manji od X-hromosoma i osigurava razvoj muških polnih karakteristika u embrionu.

Međutim, starenjem, tokom ćelijske diobe – Y-hromosom može da nestane. To je već neko vrijeme poznato u stručnim krugovima. Ta mutacija nije sasvim bezopasna, objašnjava kardiolog Andreas Cajer, koji istražuje ovu temu u Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu:

Krvne ćelije su posebno pogođene

Gubitak Y-hromosoma javlja se prvenstveno u ćelijama koje formiraju krv, koje svakog dana proizvode milijarde krvnih zrnaca u koštanoj srži, objašnjava Cajer. Ako takva krvna matična ćelija izgubi Y-hromosom, neće ga imati ni svi njeni potomci, a često baš takve proizvode čak i više novih krvnih zrnaca od drugih.

Prema Cajerovim riječima, ovom mutacijom je pogođeno oko 40 posto muškaraca starijih od 70 godina, dok je to svega oko pet posto 45-godišnjaka. Međutim, ne gube sve krvne matične ćelije Y-hromosom – nego se stvara takozvani mozaik ćelija sa različitim oblicima genetskih informacija.

Povezanost sa srčanim problemima

Istraživački tim na čelu sa ovim kardiologom sada bi želio da sazna koje promjene u ovim ćelijama su posljedica nedostatka Y-hromosoma. Jer, uključivanje ili isključivanje gena moglo bi da pokrene patološke procese u tijelu.

Naučnici redovno ispituju uzorke krvi starijih muških pacijenata sa srčanim problemima i traže ćelije bez Y-hromosoma. Pokazalo se da su krvne ćelije bez Y-hromosoma značajno učestalije kod muškaraca sa srčanim oboljenjima nego kod zdravih muškaraca.

Promjene na organima

U eksperimentima na životinjama, istraživačka grupa u SAD je već uspjela da pokaže važnu ulogu Y-hromosoma u zdravlju. Krvne ćelije bez Y-hromosoma kod životinja su pokrenule zapaljenske procese – ne samo u srcu, već i u plućima i bubrezima.

Rezultat toga je: tkivo se mijenja u takozvanu fibrozu, tkivo koje zadebljano i stvrdnuto kao ožiljak. Takvi ožiljci čine srce tvrđim i manje sposobnim za pumpanje, kaže Cajer.

Još uvijek nije konačno razjašnjeno da li se ovo otkriće može primijeniti i na ljude.

Ali ćelije pacijenata u Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu takođe su proizvele više supstanci koje izazivaju upalu: “Zbog toga vjerujemo da se rezultati istraživanja miševa mogu primijeniti i na ljude.”

Još nema terapije

Za posljedice nedostatka Y-hromosoma ne postoji terapija. Također nije poznato da li se gubitak Y-hromosoma može spriječiti.

Ali, postoje određene životne navike koje podstiču gubitak Y-hromosoma. Kardiolog Cajer stoga preporučuje muškarcima da budu fizički aktivni, da ne puše i da izbegavaju stres.

Frankfurtski tim se nada da će otkriti dalje posljedice nedostatka Y-hromosoma u tijelu i da će moći da razviju terapije protiv zdravstvenih problema koji su s tim povezani.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top