Lasersko skidanje dioptrije je hirurška procedura, kaže dr. Enesa Begović, oftalmolog, a koja se izvodi s ciljem ispravljanja refrakcionih anomalija kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam.

– Skidanje dioptrije elektivna je hirurška procedura, a to znači da operacija nije hitna, tj. ne izvodi se u cilju rješavanja vitalne ugroženosti pacijenta, već se planira unaprijed, a s ciljem poboljšanja kvaliteta života pacijenta. Ilustracije radi, u elektivne procedure i postupke ubrajamo upotrebu suplemenata kao što su vitamini, kapi za alergiju, vještačke suze, preparati za mršavljenje, tablete za kontracepciju… – govori dr. Begović.

Treba napomenuti, dodaje, da upravo ovakve procedure bilježe porast prema broju izvođenja svugdje u svijetu. Lasersko skidanje dioptrije spada u red najizvođenijih operacija na oku u nekim razvijenim zemljama.

– Najčešći razlog interesiranja pacijenata za skidanje dioptrije jeste to što se u najvećem broju slučajeva oni trajno rješavaju potrebe za nošenjem naočala ili kontaktnih sočiva nakon operacije. Pojedine osobe su zbog svog zanimanja više zainteresirane za ovu proceduru, a to su glumci, televizijski voditelji, pjevači, ljudi zaposleni u modnoj industriji i dr. – ističe dr. Begović.

Ukoliko se prilikom pregleda ustanovi da ste potencijalni kandidat za skidanje dioptrije, tj. da opće stanje i stanje na oku dozvoljavaju da se uradi intervencija, te ukoliko se procijeni da ćete dobiti poboljšanje kvaliteta života nakon operacije, oftalmolog će se odlučiti za jednu od mogućih operativnih tehnika kao što su Laser in situ keratomileusis- LASIK, Photorefractive keratectomy-PRK, Small incision lenticule extraction-SMILE ili sl.

– Sama procedura se izvodi ambulantno, traje kratko (nekoliko minuta po oku) i bezbolna je, tj. izvodi se u lokalnoj anesteziji kapima. Pacijent se vrlo brzo vraća redovnim aktivnostima, a rezultati su najčešće dobri, s nikakvom ili minimalnom postoperativnom rezidualnom refraktivnom greškom – kaže dr. Begović.

Iako je uspješnost prilikom laserskog skidanja dioptrije među najvećima uopće u hirurgiji, govori dr. Begović, jedan mali broj pacijenata može imati postoperativne komplikacije u vidu suhoće oka, pojačanog suzenja, pojave zamagljenog vida, pojave rezidualne dioptrije, problema sa zarastanjem rožnice te veoma rijetko gubitak vida.

– Ukoliko imate nedovoljnu debljinu rožnice, preveliku dioptriju, mlađi ste od 18 godina, ili ste u dobi od 40 god, bavite se kontaktnim sportom, kojom prilikom može doći do povrede oka, imate slabovidost oka, autoimunu bolest, koristite hormonsku terapiju ili ste u drugom stanju, dijabetesnu retinopatiju ili povišen očni pritisak, oftalmolog neće savjetovati operaciju – navod dr. Begović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Fantastični uštipci sa tikvicama

Brzu i slasnu grickalicu možete pripremiti i od sezonskih tikvica. Ubacite ih…

Stručnjakinja za veze otkrila jedini slučaj kad žena treba platiti račun na prvom spoju

Prvi spojevi mogu biti dovoljno neugodni i bez nepisanog bontona ko šta…

Ove prehrambene navike pomoći će vam u snižavanju holesterola

Primjena navika prehrane može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog…