ZDRAVLJE

ZAŠTO JE VAŽNO DA JEDEMO KARFIOL: STRUČNJACI DALI BROJNE ZDRAVSTVENE PREDNOSTINajnovija istraživanja govore da karfiol pomaže u smanjenju rizika od probavnih problema.

Sadrži vlakna koja mogu pomoći u prevenciji probavnih stanja kao što su zatvor i upalne bolesti crijeva.

Karfiol je efikasan u smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Kao i svako drugo povrće, sadrži antioksidanse, kao što su karotenoidi i flavonoidi koji pomažu u zaštiti tjelesnih stanica od štetnih slobodnih radikala, piše stranica MSN.

Moguće nuspojave

Karfiol je bogat vlaknima i prekomjerna konzumacija može uzrokovati nadimanje, nadimanje i probavne probleme.

Karfiol može pomoći u gubitku težine. Izvor je dijetalnih vlakana koja pomažu u dužem održavanju osjećaja sitosti. Također, karfiol je niskokaloričan, u 100 grama povrća ima samo 16 kalorija.

Može spriječiti kardiovaskularne bolesti. To je povrće bogato rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima i kalijumom. Ove supstance pomažu u smanjenju apsorpcije holesterola u crevima, pomažu u snižavanju krvnog pritiska i održavaju krvne sudove zdravim.

Karfiol štiti naš mozak

Ima protuupalna svojstva. Povrće je izvor antioksidansa poput vitamina C, koji štite stanice od slobodnih radikala i bore se protiv upale. To je važno svojstvo, jer kronična upala niskog nivoa može dovesti do bolesti kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca, Alchajmer i rak.

Karfiol štiti naš mozak. Karfiol je bogat holinom, vitaminima B-kompleksa i vitaminom K, koji su neophodni nutrijenti za razvoj mozga i proizvodnju neurotransmitera neophodnih za zdrav nervni sistem.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top