Da je Grad Sarajevo iz epidemiološko zdravstvenih razloga donio odluku da neće biti javnog dočeka Nove godine poznato je i s te strane opravdano, međutim nikome nije jasno zašto, kad već nemamo dočeka, nemamo ni ukrasa koji bi trebali stvoriti novogodišnju, prazničnu atmosferu i uljepšati često sumorne zimske noći?

Ko je kriv?

Oštrih reakcija građana na društvenim mrežama je skoro pa svakodnevno. Prisjećaju se kako je Sarajevo znalo prethodnih godina blistati u novogodišnjem ruhu, a sad je čest komentar da je ‘grad okićen za ukopa’ te pitaju se ko je sada kriv.

Kako je to bilo prethodnih nekoliko godina?

Svjetlucavo nebo u Titovoj ulici, Holiday Market u Hastahani, raskošne svjetlosne dekoracije koje su obogatile zgradu Narodnog pozorišta, Zimska čarolija na platou Skenderije, samo su neka od mjesta koja su u prethodnih godina Sarajevu donijela pravu zimsku idilu uoči božičnih praznika i Nove godine.

Za ukrašavanje grada zaduženo je Kantonalno preduzeće Park, i ono je odradilo dio posla. Međutim, to izgleda jako siromašno. Inače, finansiranje ukrašavanja do sada su radile općine zajedno sa Vladom KS, a dio nadležnosti imao je i Grad Sarajevo. Prozvali smo sve instance vlasti da vidimo gdje je zakazao sistem.

Gradonačelnica Benjamina Karić nas je uputila da precizan odgovor potražimo od općinskih i kantonalnih vlasti.

“U proteklim godinama aktivnostima kićenja su se bavili drugi nivoi vlasti koji imaju nadležnost i planirana sredstva. Kićenjem se bavio Kanton Sarajevo u saradnji sa komunalnim preduzećima. Općine su bile uključene u skladu sa mogućnostima. Grad Sarajevo je bio nosilac aktivnosti javnog dočeka Nove godine. Obzirom da je Gradsko vijeće donijelo odluku da nema javnog dočeka, Grad je sva sredstva koja su bila namjenjena odlučio usmjeriti za liječenje oboljele djece. Pored toga obavezali smo se da ćemo podržati manje manifestacije koje doprinose prazničnoj atmosferi poput Zima na Vilsu, Noć kina, nastupe horova”, navela je Karić za Raport.

Postavljaju privatne firme

Kontaktirali smo i načelnika Općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića. Međutim, moramo istaknuti da su upravo ovu općinu mnogi naveli kao najokićeniju.

Kazao nam je da je i on primjetio da je ove godine slabije okićen grad ali da on sve čini da na području Starog grada sve sija puno bolje nego proteklih godina.

“Mi smo kupili i nadopunjavali čak za ovu godinu određene novogodišnje ukrase, kada je riječ o Štrosmajerovoj ulici, Ferhadiji i Baščaršijskom trgu. Nastojimo da svake godine bude što bogatije. Bio bih najsretniji kada bi se moglo odvojiti 400 do 500 hiljada maraka za ovo, da bude dovoljno da čovjek kupi. Želim da grad blješti kada padne noć. Teško mi je govoriti za ostale opštine. Da li su se ljudi snašli ili nisu ne bih sada u to ulazio”, kazao nam je Hadžibajrić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…