Za danas najavljena posjeta Bosni i Hercegovini predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i odlazak na obilježavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” otkazana je, kako je navedeno, zbog sigurnosnih razloga.

Tako glasi kratko saopćenje poslano jutros iz Ureda predsjednika RH u kojem nema dodatnih pojašnjenja o navodnim sigurnosnim prijetnjama po Milanovića u BiH.

Jutarnji list saznaje da je Sigurnosno obavještajna agencija Hrvatske (SOA) dostavila Milanoviću informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan i da je on odluku o otkazivanju putovanja donio sam, iako je mogao prihvatiti navodni rizik.

“Odluka se temelji na prosudbi Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj ‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu’ nalaze ‘mješovita naselja’ kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom”, rekao je izvor zagrebačkog lista.

On dodaje da je odluka na kraju bila samo Milanovićeva.

“Predsjednik Milanović je mogao prihvatiti rizik i otići u BiH, ali se nije na to odlučio”, kaže i dodaje kako je tom odlukom zapravo svima olakšao situaciju.

No, treba istaći da brojni dužnosnici Hrvatske poput predsjednika, premijera i ministara, pa i sam Milanović, nikada nisu imali nikakvih problema u Bosni i Hercegovini pa je pitanje odakle bi aktuelnom predsjedniku Hrvatske vrebala opasnost.

Interesantno je kako i izvori hrvatskih medija bliski Milanoviću i SOA-i, u svojim izjavama spominju “mješovita naselja” i “naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom”.

Možda treba opet podsjetiti da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda i ostali te da je BiH poznata po multietničnosti i multikulturalnosti, pa bi u najmanju ruku bilo skandalozno da Milanović prolazi kroz “etnički čista naselja” jer oni koji su se borili za “takva naselja” su osuđeni za ratne zločine i genocid.

Naravno da je Zoran Milanović svojim retrogradnim, sramotnim i huškačkim izjavama navukao bijes bosanskohercegovačke, ali i hrvatske i evropske javnosti relativiziranjme genocida u Srebrenici i svađalačkom politikom koju uporno i samoinicijativno gura u prvi plan, no bilo bi interesantno čuti zvaničan stav SOA-e i Milanovića o sigurnosnim rizicima koje bi nosila njegova posjeta Travniku i Novoj Biloj.

Također podsjetimo da je prije nekoliko dana u posjeti BiH, u Sarajevu i Mostaru, bio premijer Andrej Plenković. Posjeta je prošla, naravno, bez ikakvih problema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…