Fiskalno vijeće BiH u petak je, malo prije nego će Narodna skupština RS-a izglasati zaključke o povlačenju nadležnosti s nivoa BiH, jednoglasno odbilo MMF-ov zahtjev za sastanak u vezi sa pismom Aline Iancu, šefice Misije MMF-a za BiH. Podsjetit ćemo da je u pismu koje su zvaničnici MMF-a u novembru uputili predsjedavajućem Vijeća minsitara BiH Zoranu Tegeltiji izražena ozbiljna zabrinutost zbog najave urušavanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a koje planiraju predstavnici RS-a.

Aline Iancu je u pismu zatražila hitni sastanak s Fiskalnim vijećem kako bi razgovarali o implikacijama u slučaju povlačenja RS-a iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Na sastanku bismo željeli objasniti zabrinutost i čuti stavove Fiskalnog vijeća o ovom pitanju. Željeli bismo konkretno da razgovaramo o tome kako će se osigurati pravovremeno servisiranje vanjskog duga BiH, uključujući dug prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučaju da UIO bude lišen naplate PDV-a”, navela je Iancu.

No, skoro mjesec poslije, zakazana je sjednica Fiskalnog vijeća, baš na dan kada je sazvana posebna sjednica NSRS-a o povlačenju nadležnosti s nivoa Bosne i Hercegovina na nivo entiteta Republika Srpska. Među tačkama dnevnog reda posebne sjednice NSRS-a našlo se i povlačenje saglasnosti za formiranje Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U kratkom saopćenju koje je plasirano iz Vijeća ministara BiH saopćeno je kako je Fiskalno vijeće jednoglasno odbio zahtjev MMF-a za održavanje sastanka, a u vezi sa pismom koje je predsjedavajućem Vijeća ministara 2. novembra ove godine uputila šefica Misije MMF-a u BiH Alina Ijancu.

Na sjednici kojom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, učestvovali su i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, premijer RS-a Radovan Višković, premijer FBiH Fadil Novalić, ministri finansija RS-a Zora Vidović i FBiH Jelka Milićević, gradonačelnik Brčko Distrikta Esed Kadrić i guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Iako je potpuno nejasan skandalozan rezultat glasanja svih članova Fiskalnog vijeća BiH, interesantno je da su “za” odbijanje sastanka bili i politički predstavnici iz FBiH – federalni premijer Fadil Novalić, državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević. Upozorenje stručnjakaMMF o stanju u BiH: Dodikov separatizam ugrožava privredu i finansije

Ovim potezom Tegeltija, Bevanda, Višković, Novalić, Vidović i Milićević su doveli BiH u finansijsku opasnost s obzirom da bi kreditni ugovori MMF-a imaju tzv. višu silu odnosno da MMF može povući svoja potraživanja i obustaviti planirane tranše ukoliko zaključe da su im ugrožene naplate, u konkretnom slučaju kroz Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

U prevedenom to može značiti da MMF povuče ogromna finansijska sredstva kojim se inače servisira vanjski dug BiH, ali i brojne unutrašnje obaveze poput plata državnih službenika, insfrastrukturnih i drugih projekata, kredita… A sve zbog odbijanja sastanka na kojem se trebalo razgovarati o opasnim namjerama RS-a čija vlast je već poduzela velike korake u rušenju institucija države Bosne i Hercegovine.

Ovakav vid negativnog stava prema vodećoj međunarodnoj finansijskoj instituciji može prouzročiti različite sankcije, ali se i preliti na ostale i biti opasan domino efekat. Kroz različit vid “zahlađenja” međunarodnih kreditora vrlo lako može patiti likvidnost budžeta, ali i građani kroz povećanje kamatnih stopa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…