ZDRAVLJE

ZAŠTO JE ČAŠA VODE NOĆU PORED KREVETA LOŠA NAVIKAZabrinuti ste zbog hidratacije? Niste jedini koji ne unose dovoljno tekućine u organizam.

Jedna od metoda koji ima pomaže da se redovno hidriraju je da uvijek pored sebe imaju čašu, bilo da rade, čitaju, gledaju televiziji ili spavaju. Ovo posljednje, međutim, možda i nije tako dobra ideja.

U čašu noću mogu sletjeti razne čestice, prašina, ali i muva ili komarac. Vi toga niste ni svjesni kada ujutro ili usred noći popijete gutljaj vode. Zbog toga je uvijek bolje ujutro ili noću jednostavno uliti svježu vodu u čašu i popiti je.

Voda takođe tokom noći može promijeniti okus. Ako pijete vodu za piće iz pipe, ona vrlo vjerovatno sadrži dezinfekciona sredstva kao što je hlor. KHor će tokom noći ispariti i voda će promijeniti okus. Istovremeno, pH vrijednost vode se mijenja. Kada ostavite čašu vode na stoliću ili ormariću pored kreveta, mala količina ugljikovog dioksida se apsorbuje, što dovodi do blagog pada pH ​​vode. Tek toliko da promijeni njen ukus.

Je li ovo opasno?

Obična voda ne sadrži šećere, masti i proteine koji bi mogli da počnu da se razgrađuju, pa usprkos neobičnom ukusu nije nezdrava. S druge strane, ako uvijek koristite istu čašu, ne perete je redovno ili je čak je dijelite s nekim, veće su šanse da će se na njenoj površini pojaviti štetni mikroorganizmi.

Treba imati u vidu i da svaki put kada popijemo gutljaj vode i dodirnemo rub čaše, mi prenosimo mnoge mikroorganizme u čašu. Ako to učinimo prije spavanja, oni će se do jutra značajno namnožiti.

Čaša vode na stoliću pored kreveta vam može pokvariti i san. Ako je, na primjer, ugledate pored sebe kada se usred noći malo razbudite, sigurno ćete uzeti nekoliko gutljaja vode. Čak i ako nakon toga odmah utonete u san, postoji šansa da se probudite ranije nego što ste planirali jer ćete morati do WC-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top