Jeseni ‘95. kroz mukotrpne pregovore od Ohaja do Francuske, pao je dogovor tri naroda- nijednog sa tih prostora. Za mir, Srbi su dobili teritoriju i obećanje da će praktično imati državu u državi. Bošnjaci i Hrvati su dobili Federaciju i Kantone, i obećanje da će imati jednaka prava.

Bilo je i obećanja da će ono što piše u Dejtonu, za sve biti sveto slovo na papiru.

A to je kratko trajalo.

Dejtonski sporazum slavi 26. rođendan. Bez pamfleta i orkestra. Pokidan i iscijepan. Na aparatima. Ranjen otimanjem nadležnosti, pritiscima i ucjenama međunarodne zajednice. One koja je učestvovala u njegovom stvaranju.

“Vrlo je teško bilo sa hipotekom koju smo mi ponijeli sa mirovnim rješenjem iz Dejtona koji između ostalog obuhvatao i punu saradnju sa Haškim tribunalom. Mi smo taj teret nosili dvije decenije. Srbija ga skinula 2010. Mi smo ga skinuli 2005. Teret pod navodnim znacima nesaradnje sa Haškim tribunalom. To je ogroman problem bio jer je služio za intervencionizam. Mi tada nismo imali nikoga da dobijemo leđa. Govorim o Srbima u Republici Srpskoj. Vrlo često smo imali i podršku tamo gdje smo trebali da imamo preko Drine. Najčešće smo ostali sami sa sobom. A onda smo bili pritisnuti sa potpuno koherentne strane Savjeta za implementaciju mira”, rekao za Dosije bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić.

A od samoproglašenog Savjeta za implementaciju mira, do stroge palice visokog predstavnika, slova Dejtonskog sporazuma počela su da blijede. Sa njima i Ustav BiH, sastavni dio dogovora, ispisan kroz Aneks 4. A u njemu je precizno pisalo da ono što nije dato Državi, pripada enitetima. Do danas, država je uzela skoro sve.

I nije bila kriva samo međunarodna zajednica.

“Postoje nekada i treba da se osvrnemo prema sebi. Da li smo uvijek, govorim o narodnim predstavnicima bili na visini zadatka. Da li smo nekada poklekli, možda prepustili nešto što nismo smjeli, to je neko šire pitanje. Ali uvijek je bilo onih posebno centralista koji smatraju da država ima malo nadležnosti, da je previše na entitetima. Mi smatramo sa druge strane da državi ne treba mnogo više. Tako da je to vječna borba i nadmudrivanje. Ona neće prestati ni sa današnjim danom, uvijek će toga biti”, rekao je za Dosije bivši predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović.

Uvijek će biti i Republike Srpske. Ona bi, barem po tom Svetom slovu, trebalo da bude neupitna kategorija. Neupitni bi trebalo da budu i mehanizmi zaštite vitalnog nacionalog interesa kroz zajendičke institucije.

“Mi tu dimenziju ne vidimo iznutra. Mi je vidimo samo u fragmentima. Mi smo otprilike kao kad čovjeka ili miša ubacite u kacu i njegov horizont je samo ono gore što vidi kroz onu rupu- Vidi komad neba. E to smo mi u ovom mirovnom rješenju, ne vidimo mirovno rješenje iz vana. To mirovno rješenje je naravno, doživjelo svoju metamorfozu kroz ove godine”, smatra Čavić.

“To je po meni toliko vrijedno da možda nismo ni svjesni koliko je važno jer je to dio međuanrodnog mirovnog sporazuma kojem su garanti sve velike sile kao što je na primjer Berlinski kongres ili neki drugi. To je značaj Dejtonskog mirovnog sporazuma. I zbog toga smatram da čak i nekad kada smo nezadovoljni sa nekim stvarima i možda mislimo da smo obespravljeni ili da nam treba više prava ili da nam neko to uzima. Mislim da uvijek treba da slavimo Dejton i da kažmo, da to je garancija za Republiku Srpsku”, rekao je Šarović.

Za ovaj veliki rođendan mira u BiH, mnogima naviru sjećanja. Svaka godina je, kažu oni koji su ih sve dočekali, nekad sa radošću, a nekad sa brigom, bila izazovna. U jednom su saglasni- Ova posljednja, možda je i nateža.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Savjetnica generalnog sekretara UN-a posjetila Beograd i poručila: Molim vas, uklonite mural!

Priznavanje da se desio genocid ne znači i negiranje da su se…