Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) ima nevjerojatno identičnu osnovu kao neki elementi bošnjačkog nacionalizma u nastajanju, rekao je politički analitičar i bivši političar Žarko Papić gostujući u emisiji na televiziji „O kanal“. 

Papićeva teza govori o tome da su srpski i bošnjački nacionalizam u Bosni i Hercegovini isti samo što im je, kako kaže, konačan cilj potpuno drugačiji. Dodao je da srpski nacionalizam za cilj ima razbijanje Bosne i Hercegovine dok bošnjački nacionalizam čini sve da BiH ostane cjelovita, samo što je, kako je rekao, problem sadržan u tome što bošnjački nacionalizam želi potpuno promijeniti karakter BiH te od nje stvoriti državu s izrazitom dominacijom bošnjačkog naroda.

Papić je kazao da je početna teza Dobrice Ćosića bila da kada nešto nepravdom izgubite onda to trebate i vratiti. Mišljenja je da je tadašnji srpski nacionalizam smatrao da je izgubio Jugoslaviju (koju su kao u ratu dobili), a da po identičnoj matrici bošnjački nacionalizam smatra da je na neki način izgubio BiH.

– Drugi je moment neprepoznavanje suštine BiH. BiH je višenacionalna, država, društvo, zemlja – ne višeetnička. Između etniciteta i nacije postoje kvalitativne i povijesne razlike – rekao je Papić kazavši da se etnička zajednica okuplja oko zajedničkog, jezika, religije, kulture i običaja, a da je nacija politička zajednica koja na osnovu ovih pretpostavki dobiva politički subjektivitet te se, kako kaže, vezuje za nastajanje država.

Papić pojašnjava da je ‘vrag u detaljima’ te da je već počelo postupno izjednačavanje etnije i nacije u medijskom diskursu, a što je, kako kaže, osnova za nastanak jedne jednonacionalne sredine te dokidanja konstitutivnosti naroda.

– Imate potpuno nenormalna tumačenja Evropskog suda za ljudska prava koji u obrazloženju jedne od presuda tvrdi da je konstitutivnost naroda uvedena zbog ratnih posljedica iz 1995. godine – rekao je Papić te pojasnio da je konstitutivnost ustavni oblik i sinonim za nacionalnu ravnopravnost još od vremena ZAVNOBiH-a.

Papić važnim drži da ova formulacija o ravnopravnosti tri nacije ima svoj kontinuitet.

– Da nije bilo te formulacije BiH ne bi imala 45 godina mira i napretka. BiH u povijesti nije imala 45 godina mira i napretka nego tada, rekao je Papić i dodao se čak i u jednostranačkom sustavu vodilo računa o nacionalnoj zastupljenosti pa ako je predsjednik vlade Hrvat, predsjednik Predsjedništva Bošnjak, onda će predsjednik Skupštine biti Srbin – rekao je Papić.

Dodao je da se napuštanjem tog principa gubi nacionalna ravnopravnost te se ide na princip “jedan čovjek – jedan glas”, a što je kako kaže, prepisano baš iz memoranduma SANU. Jedina je razlika što su u Jugoslaviji većina bili Srbi pa bi oni dominirali po tom principu dok su to u BiH Bošnjaci, ističe Papić.

Papić kaže da je potpuno neprihvatljivo govoriti o ukidanju konstitutivnosti naroda jer se time gubi nacionalna ravnopravnost, ali da se suvislo može otvoriti rasprava o instrumentima zaštite te konstitutivnosti naroda.

– Potpuno je nevjerojatno da klub naroda u domu naroda na državnoj razini ima smo pet članova; onda ga dajete samo jednoj stranki, ili da zastupnički dom i dom naroda bukvalno o svakoj točki moraju glasati. Dakle, mogu se reducirati ovlasti domova naroda, ali ne tako da se to svede samo na kulturu i jezik. Jer, pazite, i budžet je od vitalnog nacionalnog interesa te glavne ekonomske stvari – rekao je Papić.

Bivši političar i analitičar kaže da sada na sceni imamo dvije potpuno suprotstavljene tendencije, unitarizaciju zemlje koja uključuje implementaciju principa jedan čovjek – jedan glas, te dokidanje konstitutivnosti narod te separatizam s druge strane kao reakciju na unitarizaciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…