Štrajk će biti organizovan u više od 20 zemalja u okviru kampanje “Make Amazon Pay” koju vodi koalicija 70 sindikata i organizacija uključujući Greenpeace, Okfam i Amazon Vorkers International.

Zahtjevi koji se traže u okviru ove kampanje su uključuju povećanje plata, bolju sigurnost posla i “obustavljanje oštrog režima produktivnosti i nadzora koji je Amazon koristio da bi stisnuo radnike”. Na protestu se očekuju zaposleni iz svih sektora. “Koalicija takođe poziva na “vraćanje društvu” koje uključuje pojačane napore za održivost, povećanu transparentnost podataka i privatnosti i okončanje partnerstava sa policijskim snagama i imigracionim vlastima koja su ‘institucionalno rasistička’”, navodi Businessinider.

U okviru zahtijeva kampanje se navodi da Amazon nije sam u ovim lošim praksama, ali je se nalazi u centru propalog sistema koji pokreće nejednakost, klimatski slom i demokratsko propadanje.

“Pandemija je razotkrila kako Amazon stavlja profit ispred radnika, društva i naše planete…Amazon uzima previše, a vraća premalo. Vreme je da učinite da Amazon plati”, navedeno je veb stranici ove kampanje.

Potparolka Amazona Keli Nantel rekla je saopštenju da kompanija “izmišlja i značajno ulaže” u nekoliko kategorija kojima se kampanja bavi,kao što su posvećenost klmatskim naporima da se dostigne neto nulte emisije ugljenika do 2040. kao i da se zalažu za poboljšanje konkurentnih plata i beneficija.

“Ove grupe predstavljaju različite interese, iako nismo savršeni ni u jednoj oblasti, ako objektivno pogledate šta Amazon radi u svakoj od ovih oblasti, vidjećete da svoju ulogu i svoj uticaj shvatamo veoma ozbiljno,” rekla je Nantel, prenosi Novaekonomija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…