ZDRAVLJE

Zabrinjavajuće: Ovih pet iskorijenjenih bolesti opet postaju naša svakodnevnicaEndemska lepra odnosno guba na Floridi, opasnost od desetine hiljada slučajeva ospica u Londonu i porast sifilisa za 50 posto ili više u Irskoj i Portugalu. Zvuči kao odlomak iz historijskog romana, ali radi se o zastrašujućim podacima današnjice. Pad stope vakcinacije kod djece, promjene u ponašanju i prehrambenim navikama kao i klimatske promjene pridonijeli su tome da se opasne bolesti, za koje se smatralo da su postale prošlost, vratile u zemlje koje su ih prethodno praktički eliminisale.

Dok su bogate nacije uspjele eliminisati brojne epidemije iz prethodnih stoljeća putem usklađenih kampanja vakcinacije, pametnog javnozdravstvenog slanja poruka i uvođenja efikasnih modernih lijekova, 21. stoljeće doživjelo je preokret. S pandemijom COVID-19 i “erom globalnog previranja”, zdravstveni sistemi su u zaostatku kada je u pitanju rješavanje nekih od najstarijih bolesti, piše Politico.

Osim toga, bakterije postaju sve otpornije na naše antibiotike, što znači da je jedan od najtransformativnijih lijekova u posljednjih 100 godina sada ugrožen, prenosi N1.

Ovo je pet bolesti koje su opet postala naša stvarnost:

Ospice

Ospice su jedna od najzaraznijih ljudskih bolesti i pojavljivale su se u epidemijama svake dvije do tri godine, uzrokujući više od 2 miliona smrtnih slučajeva. Ali sve se promijenilo kada je takozvani otac modernih vakcina John Franklin Enders razvio vakcinu protiv ospica. Prva vakcina odobrena je za upotrebu 1963. godine i uslijedilo je široko rasprostranjena vakcinacija. Ali budući da je bolest toliko zarazna, imunitet u zajednicama mora biti stvarno visok – 95 posto – kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Danas te brojke nisu dostignute, a rezultat su izbijanja bolesti širom Evrope. Posljednjih godina Ujedinjeno Kraljevstvo, Grčka, Češka i Albanija izgubile su status zemlje bez ospica. Samo dva mjeseca u 2023. već je bilo 900 slučajeva ospica u Evropi.

Nizozemska je također upozorila na mogućnost ponovne pojave ospica, a u Londonu, Agencija za zdravstvenu sigurnost u julu je saopćila da je glavni grad spreman za desetke hiljada slučajeva zbog nižih niova vakcinacije tokom nekoliko godina, što je pogoršano pandemijom.

Sifilis

Sifilis, poznat i kao velike boginje, spolno je prenosiva bakterijska bolest koja se može liječiti penicilinom ako se otkrije rano. Ako nije, napreduje u fazama, pri čemu je prva bezbolna ranica, druga je osip s drugim simptomima poput temperature ili umora, a treća je latentna faza u kojoj bakterija ostaje u tijelu, ali ne uzrokuje probleme. Posljednja faza može se dogoditi decenijama nakon prve infekcije i može oštetiti organe i dovesti do smrti.

U kasnom 18. stoljeću, procjenjuje se da je više od jednog od pet stanovnika Londona imalo sifilis do sredine tridesetih godina. Agencija za zdravstvenu sigurnost u zemlji ponovno bilježi veliki porast, a broj slučajeva u 2022. godini – 8.692 – najveći je godišnji broj od 1948. godine.

A to nije slučaj samo u Veikoj Britaniji. 

Najnovije godišnje epidemiološko istraživanje Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti pokazuje da su slučajevi širom EU. Najveća stopa u 2019. bila je na Malti, a slijedi je Irska.

Iako su različiti faktori, smatra se da su rezovi u uslugama seksualnog zdravlja – na primjer smanjena milijardi funti u Engleskoj – također krivi za porast slučajeva ove bolesti.

Giht

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top