Tužilaštvo Distrikta Brčko dokazalo je optužbe protiv Hajrudina Rabića (53) iz Gradačca za utaju blizu 200.000 KM poreza na promet u Distriktu Brčko tokom 2003. i 2004. godine.

Nakon suđenja pred Osnovnim sudom u tom gradu, njemu je za kazneno djelo poreske utaje izrečena kazna od jedne godine i obveza naknade štete Distriktu Brčko u visini iznosa utajenog poreza.

Izbjegao plaćanje

Tužilaštvo Distrikta Brčko optužilo je Rabića da je krajem 2003. i početkom 2004. godine putem veleprodaje, kao osoba koja je imala sva ovlaštenja u brčanskim poduzećima “Vita klas” i “Matriks”, nabavio veće količine razne robe vrijednosti od blizu dva miliona maraka.

Njega se tereti da je ovjeravajući i potpisujući narudžbenice i izjave da je roba za daljnju prodaju, što ga je kao kupca oslobađalo plaćanja poreza na promet proizvoda, nabavljenu robu prodao na crnom tržištu u BiH za gotov novac.

Kako je na taj način izbjegao plaćanje poreza na promet u iznosu od 198.132,22 KM, Tužilaštvo je protiv Rabića podiglo optužnicu za kazneno djelo poreske utaje, dokazujući, pored njegove krivice, i visinu štete koja je time nastala po lokalni proračun.
Prvostepena presuda

Tokom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, ovo tužilaštvo uspjelo je dokazati optužbe, ali i osnovanost i visinu imovinskopravnog zahtjeva za naknadu štete. Slijedom toga, sud ga je oglasio krivim za kazneno djelo iz optužnice izrekavši mu nepravosnažnom presudom pritvorsku kaznu u trajanju od jedne godine.

Uz to, Rabić je po prvostepenoj presudi dužan Distriktu Brčko na ime štete naknaditi iznos od 198.132,22 KM, te mu platiti troškove kaznenog postupka u iznosu od 5.844 KM. Na ovu sudsku odluku, obje strane u postupku imaju pravo izjaviti žalbe, saopćeno je iz Tužilaštva Distrikta Brčko.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…