Na jučerašnjoj sjednici Vlada je utvrdila prijedlog Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, koji u ovoj formi iznosi 490.762.090,00 KM. U odnosu na nacrt ovog dokumenta, nakon održane javne rasprave, Budžet je u formi prijedloga veći za 30.205.350,00 KM. Navedeno povećanje u dijelu budžetskih sredstava najvišim djelom se odnosi na realizaciju sporazuma između predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona i sindikata uposlenika u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, pravosuđu, upravi, kulturi ostalim korisnicima. Ono što je posebno bitno, jeste da je u prijedlogu Budžeta predviđeno prebacivanje cjelokupnog ovogodišnjeg transfera MMF-a u 2022., što se uspjelo realizovati povećanim prihodima u ovoj godini i pravilnim korištenjem budžetskih sredstava.

Kada je u pitanju struktura rashoda u Budžetu za 2022. godinu posebna je pažnja posvećena oblasti socijalne zaštite, te su sredstva za ovu oblast uvećana za više od 3 miliona KM u odnosu na 2021.godinu. U okvirima ove kategorije izdvojit ćemo povećanje podrške pronatalitetnoj politici Kantona za 239.000,00 KM. Bitno je istaknuti da je u Budžetu otvoreno i novo potrošačko mjesto „JU Centar za autizam Tuzla“ i planirano je 450.000 KM za funkcionisanje ove ustanove. Osim navedenog treba dodati da je i za finansiranje rada Sigurne kuće planirano 50.000 KM, te povećanje sredstava za Merhamet Tuzla u iznosu od 100.000 KM. Planirano je i povećanje od 50.000 KM za Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim susptancama u Smolućoj, a predviđeno je i finansiranje aktivnosti udruženja Amica Educa i Udruženja porodica i prijatelja djece za psihosocijalnu pomoć i podršku „PIPOL“ Tuzla.

Za ostvarivanje prava iz oblasti boračko – invalidske zaštite planirana sredstva su povećana na 20 miliona KM.

U oblasti sigurnosti i unutrašnjih poslova osigurana su sredstva za servisiranje svih odredbi potpisanog Kolektivnog ugovora, a planirano je i 1,2 miliona KM za nabavku opreme za Upravu policije čime se zadržava kontinuitet ulaganja u ovaj segment sigurnosti. Pored navedenog planirano je i 190.000 KM za ulaganje u infrastrukturne projekte Ministarstva unutrašnjih poslova.

Poticaji u poljoprivredi iznose 8,25 miliona i to je povećanje za 0,5 miliona KM u odnosu na tekuću godinu.

Vlada je dodatnu pažnju posvetila i robnim rezervama, za što je iduće godine planirala 800,00 KM, u odnosu na ovogodišnjih 344.000 KM.

Socijalno razvojni karakter Budžet Tuzlanskog kantona pokazat će i kroz povećanje pozicije namijenjene za pomoć i finansiranje projekata nerazvijenih i nedovoljno razvijenih jedinica lokalne samouprave. Umjesto dosadašnjih milion KM, za ovu namjenu predviđeno je dodatnih 100.000, pa će ova pozicija ukupno iznositi 1,1 milion KM.

Dodatni razvojni potencijal Budžet pokazuje i kroz predviđanje sredstava za uspostavljanje „tax free“ modela. Ovim modelom Vlada je predvidjela da refundiranjem troškova koji nastaju prilikom registracije novih kompanija potakne poduzetništvo. Za ovu namjenu po prvi puta je planirano 0,5 miliona KM.

Za podršku privredi, kao dodatni impuls razvoju Tuzlanskog kantona planirano je 4,7 miliona KM, što je za 0,5 miliona KM više u odnosu na nacrt Budžeta. Uz ovo planirano je i po 250.000 KM pomoći privredi za oblasti ugostiteljstva i prijevoza.

Kako bi pomogla sanaciju stanja na Međunarodnom aerodromu Tuzla, na kojeg se gleda kao na strateški razvojni projekat, a kod kojeg su naslijeđeni veliki finansijski problemi, Vlada je prijedlogom Budžeta za narednu godinu planirala i finansijsku pomoć od 880.000 KM.

Osim navedenog, Vlada je za idući godinu planirala i nastavak projekta ulaganja u nabavku opreme za Univerzitetski klinički centar u Tuzli, a time i podizanje nivoa zdravstvene zaštite svih građana. Za ovu namjenu u toku iduće godine planirano je 0,5 miliona KM.

Za nabavku udžbenika za učenike dodatna dva razreda u školama planirano je dodatnih 300.000 KM, pa ova pozicija u Budžetu za 2022. sada iznosi 990.000 KM. Za implementaciju akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i ostalih nacionalnih manjina planirano je 128.000,00 KM, što je za 81.000,00 KM više u odnosu na plan 2021. godine. Također, za inoviranje nastavnih planova i programa u oblasti srednjeg obrazovanja, za Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona je planirano 50.000 KM. Za dovršetak izgradnje objekta Osnovne i Srednje muzičke škole planirano je 600.000 KM, čime će se okončati građevinski radovi. Dodatnih 400.000 KM biće obezbijeđeno od naplate sudskih sporova i biće utrošeno za nabavku instrumenata za ovu školu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…