ZDRAVLJE

ZA OVU BILJKU KAŽU DA JE NAJJAČA DOMAĆA INFUZIJA: SAMO JEDNA DOZA JE DOVOLJNA DA SE NE RAZBOLITEU grobnicama faraona, ova biljka, kao glavni sastojak pića, bila je glavni sastojak mješavine za balzamiranje. Tako da je svakako jedna od biljaka koju svako treba da ima u svojoj kućnoj apoteci.

Žalfija je odlično sredstvo za pročišćavanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Jača krvožilni sistem, stimuliše cirkulaciju, deluje protiv krvarenja i upala. Dok, s druge strane, kurkuma, drugi sastojak ima antibakterijska svojstva, što znači da uništava ćelije virusa i mikroba u tijelu.

Neizostavan je sastojak mnogih domaćih preparata protiv gripa, prehlade i respiratornih infekcija. Prirodni je analgetik, borac protiv dijabetesa i djeluje kao odlična preventiva protiv mnogih kancerogenih bolesti.

Tradicionalna medicina preporučuje miješanje žalfije sa mlijekom, a ako dodate kurkumu i med, dobijate domaću infuziju.

Sastojci:

– 250 ml mlijeka

– 1 kašika sušene žalfije

– 1 kašičica meda

– 1 kašičica kurkumina u prahu (1/2 za djecu)

Priprema:

U šerpu sipajte 250 ml mlijeka, dodajte 1 kašiku suhe žalfije i kuhajte u njoj. Čim mlijeko počne da ključa, poklopite ga i ostavite 15 minuta. Ocijedite mlijeko, dodajte 1 tsp. meda i 1 kašičica kurkume u prahu (pola kašičice za dejcu) i dobro promiješati. Ovaj napitak pripremite prije spavanja i pijte toplo najmanje pola sata prije spavanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top