Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu u utorak je upozorio na uvođenje obavezne vakcinacije protiv Covid-19, istovremeno tražeći bolju zaštitu djece među kojima je veliki broj zaraženih.

Evropa se bori s valom pandemije, dok je WHO registrovao 120.000 smrtnih slučajeva zaraze Covid-19 od 23. novembra i upozorio na pola miliona smrtnih slučajeva do marta 2022.

Regionalni direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge izjavio je da obavezna vakcinacija treba biti “apsolutno posljednja opcija, i primjenila bi se samo u slučaju kada se sve ostale opcije iscrpe”.

Regionalni ured WHO-a također je naglasio da se broj zaraženih “među svim dobnim grupama povećao, dok je najviša stopa zaraze trenutno uočena kod dobne grupe od pet do 14 godina”.

– Nije neuobičajeno danas uočiti dva do tri puta višu incidencu među djecom nego među prosječnom populacijom – izjavio je Kluge na konferenciji za novinare.

Dodao je da se zdravstveni rizici šire izvan dječije populacije te naglasio da djeca riskiraju širenje zaraze u krugu porodice, prenosi AP.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…